Kratochvíle oslaví tři magické večery

Svatojánská slavnost vrátí od 21. do 23. června do parku renesančního zámku u Netolic zábavu, která na Kratochvíli odedávna patří.

Blíží se letní slunovrat a s ním nejkratší noc v roce. A záhy poté svátek Jana. Tři nejmagičtější červnové večery oslaví lidé v zahradě letohrádku Kratochvíle, jehož jméno k vítání léta a oslavě krátkých nocí předurčuje.
Ve vyzdobeném parku pobaví diváky commedie dell'arte, zazní živá hudba, lidé mohou tančit a oddávat se další zábavě. „Radovánky v tomto období mají své opodstatnění, protože pro naše předky to byl čas čekání na úrodu. Dny, kdy ještě neměli tolik práce na poli, si opravdu chtěli užít. Navíc byl pro ně velmi důležitý obřad žehnání úrodě,“ vysvětluje režisérka a autorka scénáře Kateřina Melenová z občanského sdružení Teatrum mundi, které akci pořádá ve spolupráci se správou zámku.
Navazuje tím na tradici Svatojánských slavností u Malše v Českých Budějovicích. Ústředním motivem je opět setkání královny elfů Titanie a krále lesních duchů Oberona. Commedie dell'arte slavnost ve 20 hodin zahájí a při čekání na soumrak dostane každý věnec z břečťanu, kouzelný nápoj a bude se moci očistit dýmem vonných bylin. Pak se ženy a muži rozdělí a každý sám za sebe půjde do zadní části zahrady, kde se všichni zase setkají. Po setmění vypukne královská svatba, která potrvá asi do 22.30. Titanie a Oberon k obřadu připlují vodním příkopem na velkých květech a setkají se ve věži, která vyroste v zahradě. Nebudou chybět obrazy na vodní hladině, světla, bubny i historický ohňostroj.
Živou hudbu obstarají Ondřej Smeykal na didgeridoo a hosté ze skupiny Tata Bojs: bubeník Milan Cais a klávesista Jura Hradil. Mezi herci bude i Hugo Forman a členové budějovického divadelního souboru Barevný děti. Scénografie je dílem Mirely Tůmové. Všechny tři večery mají obdobný program. Vstupné pro dospělé je 250 korun a pro děti, studenty a seniory 150 korun.