Krize skončila, nemocnice opět jede bez omezení

Vyjádření vedení novoměstské nemocnice po skončení akce Děkujeme, odcházíme.

Tak je to snad za námi. Nepříjemná pachuť však přetrvává. Události posledních měsíců ve zdravotnictví se dotkly snad každého občana naší republiky. Jedna profesní skupina, nepřesahující svým počtem obyvatele menšího městečka, otřásla v základech chodem jedné ze základních služeb, kterou obyvatelé vyspělých zemí od svého státu se samozřejmostí očekávají.

Ani novoměstské nemocnici se nevyhnula kampaň „Děkujeme, odcházíme“. Trochu nešťastně jsme se dostali do středu zájmu medií celé republiky, a to pravděpodobně kvůli úniku nekorektního údaje. Ten nás označil za nemocnici s nejméně spokojenými lékaři, kde výpověď podalo 90% všech lékařů. Boj s médii a jejich často překroucenými informacemi je ale předem prohraný.

Skutečnost se měla trochu jinak. Naše nemocnice v prosinci obdržela 95 výpovědí z pracovního poměru, což tvořilo v počtu lékařských úvazků 62%. V úterý 22. února požádala většina lékařů o vzetí své výpovědi zpět. Všem bylo vyhověno. Z osobních rozhovorů s jednotlivými lékaři, které jsme od začátku ledna pravidelně vedli, je jasné, že v minulých týdnech o sobě dávali lékaři vědět především z důvodů nespokojenosti se systémem financování a organizace zdravotní péče v Česku. Nezaznamenali jsme projevy zásadní nespokojenosti s vlastním zaměstnavatelem.

Jinými slovy téměř sto vašich spoluobčanů a sousedů ve vás vyvolalo obavu o zdraví či dokonce život vašich blízkých a mnohdy i strach o zachování tak cenných pracovních míst v našem regionu. Spoustu z nás tím přišlo na několik týdnů o klidný spánek. A tito lékaři, kteří se o sobě dozvídali, že jsou vyděrači, zlatokopové a lidé hodní pohrdáním se vrací. Vrací se, aby vám svojí každodenní prací vrátili klid, pocit jistoty, a mnohdy i to nejcennější, zdraví.

Stejně jako Herakleitos, ani my nikdy nevstoupíme dvakrát do stejné řeky. Každý, kdo si celou tuto akci prožil z blízka, si dobře uvědomuje skutečnost, že už nikdy nebudou věci tak, jak byly. Narušila se řada mezilidských vztahů na pracovištích, bohužel došlo i k částečné ztrátě důvěry mezi pacienty a jejich lékaři. Důvěry, kterou budeme chtít získat zpátky.

Moc dobře si uvědomujeme, že novoměstská nemocnice zde nepracuje pro 130 lékařů, dokonce ani ne pro všech svých téměř tisíc zaměstnanců. Všichni v nemocnici chodíme každý den do práce pro téměř sto dvacet tisíc spoluobčanů regionů Žďárska, Novoměstska, Bystřicka a částečně i Bítešska. Těm se snažíme už po řadu desetiletí poskytovat kvalitní zdravotní péči. Péči vyváženou v rozsahu, který vychází z velikosti spádové oblasti a objektivních potřeb našich pacientů.

Jsme přesvědčení, že rozsah péče, který je námi aktuálně poskytován, je přiměřený. Budeme dělat vše proto, aby v této „porevoluční“ době nedošlo k jejímu nesoudnému omezení, či snad úplnému zániku. Výroky o předimenzovanosti či nadbytečnosti péče v regionu jsou slova, která by měl jejich autor obhájit v přeplněných odděleních a čekárnách, nebo před pacienty zařazenými na dlouhém čekací listy před plánovanou operaci. Nic není zpravidla tak jednoduché, jak se na první pohled (a s mapou v ruce) zdá.

Rádi vás přivítáme i na našich nových webových stránkách www.nnm.cz. Budeme si vážit jakékoliv zpětné vazby, která se od vás směrem k naší práci dostane. Použijeme ji ke zlepšení poskytované péče a nastolení tolik potřebné důvěry mezi námi zdravotníky a vámi, našimi pacienty.

Za vedení nemocnice v Novém Městě na Moravě

JUDr. Věra Palečková, ředitelka
MUDr. Dušan Mach, zástupce ředitelky