Kultovní filmy Dannyho Boylea vyjdou na Blu-rayi

Kultovní filmy Dannyho Boylea vyjdou na Blu-rayi

Kultovní filmy Dannyho Boylea vyjdou na Blu-rayi Zdroj: bontonfilm

Ve vysokém rozlišení budou snímky Trainspotting a Mělký hrob k dispozici v září. Vedle fyzických nosičů budou v nabídce katalogu iTunes.

Mělký hrob a Transpotting patří k nejcennějším filmům poslední dekády minulého století. Staly se klíčovými artefakty britské kinematografie a celého undergroundového hnutí, zároveň světu přinesly přinejmenším tři filmové celebrity první kategorie: herce Ewana McGregora a Roberta Carlyla a režiséra Dannyho Boylea.

Až doposud snímky nebyly k dispozici ve vysokém rozlišení a diváci se museli spokojit s DVD nebo s restaurovanou kopií, kterou však uváděla pouze kina v rámci Projektu 100. Distribuční společnost Bontonfilm však nyní plánuje vydání obou filmů v HD. „Oba filmy vydáme souběžně na discích Blu-ray a v on-line distribuci na iTunes koncem září,“ uvedl mluvčí Bontonfilmu Lukáš Vedral.

Mělkým hrobem Boyle debutoval na stříbrném plátně. Do té doby byl úspěšným televizním režisérem a podílel se na seriálech jako Inspektor Morse nebo Screenplay.

Doboví recenzenti Mělký hrob označili za zdařilý debut, což se projevilo i v množství cen, které snímek získal. Zároveň se stal komerčně nejúspěšnějším britským filmem roku 1995. Přesto až následující roky, a především Boyleův pozdější úspěch z filmu vytvořily kultovní počin.

Naopak okamžitý úspěch a slávu si vydobyl Boyleův druhý snímek, kterým se stala adaptace slavného románu Irvina Welshe Trainspotting. Diváci i kritici pozitivně přijali vhled snímku do životů mladé generace či místní klubové scény, z níž vzešla řada globálních hvězd. Trainspotting zároveň spustil vlnu obdobných snímků soustřeďujících se na drogové výstřelky britské mládeže i na místní undergroundovou kulturu. Velmi rychle se také snímek stal součástí popkultury, krom jiných na něj například odkazovala jedna epizoda seriálu Simpsonovi.