Kultura se v prvním pandemickém roce propadla o dvě miliardy. Návštěvnost klesla o polovinu

Zámek Blatná

Zámek Blatná Zdroj: archiv E15

Majitelka zámku Loučeň Kateřina Šrámková.
Muzeum velkých volantů v Loučni představuje unikátní techniku i historické nářadí.
Zámek Blatná
4
Fotogalerie

Přes nepříznivou pandemickou situaci v roce 2020 zaznamenaly historické památky a další kulturní akce a instituce téměř 45 milionů návštěv. Celkový finanční propad, který pandemie vyvolala, přesto Český statistický úřad odhaduje na 2,2 miliardy korun. V roce 2020 se návštěvnost kulturních akcí meziročně propadla o téměř 55 procent.

Kulturní aktivity v roce 2020 výrazně oslabily z důvodu vládních restrikcí proti šíření koronaviru, ale také globálním propadem cestovního ruchu. Míra dopadu na oblasti kultury, které sleduje Satelitní účet kultury, je však rozdílná. „Zejména scénické umění a oblast kulturního dědictví, tedy divadla, muzea, galerie či hudební soubory, ale i knihovny a historické památky zaznamenaly nemalé ztráty. Naopak jiná odvětví jako tisk, média, reklama nebo architektura byla i v období pandemie zisková,“ říká Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti statistického úřadu.

Zatímco v tradiční kultuře, kam patří například muzea, divadla či historické památky, se hospodářský výsledek o téměř 750 milionů snížil, v tržně orientovaných kulturních a kreativních odvětvích, jako jsou reklama či design, se zvýšil o 3,2 miliardy. Jedny z nejzasaženějších byly historické kulturní památky.

„Covid nám zabrzdil investice, nějaké kompenzace jsme sice dostali, ale v letech 2020 a 2021 jsme byli zavření. Znamenalo to sice roční výpadek příjmů, ale čas, kdy jsme museli mít zavřeno, jsme využili k rekonstrukci hotelu. V normálním provozu čítajícím až 170 tisíc návštěvníků za rok se tržby zámku a přilehlého hotelu pohybují okolo padesáti milionů korun. Ty jsme kvůli covidu odepsali,“ popisuje situaci, jež se již postupně mění k lepšímu, Kateřina Šrámková, která vlastní a provozuje zámek Loučeň. Její zkušenosti potvrzují i další provozovatelé kulturních památek.

„Návštěvníci se po covidem vynucené přestávce po dvou letech vracejí. Dubnové velikonoční trhy například navštívilo 7500 lidí. Jednalo se prakticky o experiment a test zájmu, protože v minulosti začínala sezona zámeckých akcí až v květnu,“ uvedl k začátku letošní sezony Stephanos Germenis-Hildprandt, který se věnuje řízení rodového zámku Blatná od roku 2014. 

Statistici uvádějí, že pokud by vyjádřili celkový finanční dopad pandemie v kultuře pomocí výsledku hospodaření očištěného o provozní dotace, v roce 2020 by meziročně klesl o 2,2 miliardy korun. „V případě nejpostiženější oblasti tradiční kultury, jako je například scénické umění či kulturní dědictví, dosáhla ztráta po odečtení provozních dotací 6,6 miliardy korun,“ upozorňuje Jaroslav Novák z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu.

Podívejte se na zámek Blatná pohledem dronu

Video placeholde
Dron Blatná • Jiří Liebreich