Americká premiéra Avengers přepsala dějiny

Avengers

Avengers Zdroj: Buena Vista / Walt Disney

Debut komiksové adaptace Avengers v amerických kinech během tohoto víkendu zahájil takzvanou letní filmovou sezonu. A podle tržeb snímku Josse Whedona za první tři dny v kinech naznačuje, že půjde o mimořádně úspěšné léto. Snímek Avengers totiž zaznamenal nejlepší premiérový výsledek v USA všech dob, když jeho tržby dosáhly částky 200,3 milionu dolarů.

Podle serveru boxofficemojo.com tak překonal dosavadního lídra, závěrečnou epizodu ságy o Harrym Potterovi, o více než třicet milionů dolarů. Boxofficemojo.com navíc upozorňuje, že jde o nejlepší americký start i při zohlednění inflace, minimálně od roku 1982, od kdy má statistiky k dispozici.

Oproti snímku Harry Potter a Relikvie smti – část 2, který loni uzavřel séri potterovských adaptací, Avengers nevstoupili do kin ve všech světových trzích během jediného víkendu. Avengers tak nemohli s Potterem soupeřit ve statistice celosvětových premiér, jímž Potter dál vévodí s částkou 483,2 milionu dolarů.

Přesto se marvelovské adaptaci, již distribuuje konglomerát Buena Vista / Walt Disney, daří i mimo USA. K dnešnímu dni má na celosvětovém kontě již částku 641,8 milionu dolarů. Avengers, jehož rozpočet je odhadován na 220 milionů dolarů, se tak podařilo během jediného týdne překonat celkové tržby snímku Hunger Games a stal se doposud nejúspěšnějším filmem letošního roku.