Bartoška: Filmový festival je matematický vzorec

Jiří Bartoška

Jiří Bartoška Zdroj: profimedia.cz

Jiří Bartoška
Jiří Bartoška
3
Fotogalerie

Popětadvacáté povede Jiří Bartoška Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech jako jeho prezident. Na červeném koberci už přivítal stovky hvězd, a desítkám z nich předával ocenění za celoživotní dílo. Přesto je letošní 53. ročník, který začíná v pátek, kvůli potížím se sponzory neobvyklý.

Tři a půl měsíce před spuštěním prvního filmu přišla jedna z největších středoevropských filmových přehlídek o generálního partnera – polostátní podnik ČEZ. Mluvilo se o výpadku patnácti milionů korun. „Ta částka byla ještě větší. Ale podařilo se výpadek nahradit a vytvořit novou strukturu partnerů tak, aby festival byl finančně zabezpečený,“ říká Bartoška.

33 filmů, které musíte letos v Karlových Varech vidět. Více zde >>> 

Kdy je příprava festivalu nejvíce hektická? Těsně před začátkem, nebo už v zimě, kdy domlouváte účast hvězdných herců?

Přípravy na následující ročník festivalu začínají v podstatě již v průběhu toho stávajícího, kdy vedeme jednání jak s partnery, tak s lidmi z filmařského prostředí. Pak se připravujeme celý rok. Postupně stavíme program, komunikujeme s hosty, hledáme nové projekty, jež bychom dokázali na festivalu zajímavě prezentovat.

Samozřejmě s blížícím se termínem festivalu se objem práce zvětšuje, aby do zahájení bylo vše připravené. Festival je vlastně takový matematický vzorec. Každý rok do něj dosazujete nové filmy a nové hosty. Díky tomu je každý ročník nový a jiný. To je na této práci krásné.

Co je větší adrenalin? Shánění sponzorů, hostů, anebo samotný pobyt v Karlových Varech?

Na to se těžko odpovídá. Festival není sport. Je to soustavná práce. Jednání někdy trvají i několik let, než se třeba s laureáty našich cen za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii podaří najít termín, který nebude kolidovat s jejich pracovními závazky, a mohou přijet. Samotný festival je vrcholem, který celoroční práci završí. A největším uspokojením je, když si v sobotu večer, po zakončovacím slavnostním ceremoniálu můžeme říct, že byl úspěšný.

Nakolik vás zaskočilo, když vám až letos 16. března dlouhodobý partner ČEZ oznámil, že končí s podporou festivalu?

Ukončení smlouvy ze strany generálního partnera pouhé čtyři měsíce před začátkem pro nás představovalo komplikaci především z časového hlediska. Přesto je třeba připomenout, co jsem již několikrát zdůraznil – že skupina ČEZ měla zásadní podíl na tom, že se festival podařilo vybudovat do takové podoby, v jaké je.

Co se vám v ten okamžik honilo hlavou? Že je to výrazné ohrožení? Že si nebudete moci dovolit tolik hostů?

V takové chvíli je třeba přijmout skutečnost a snažit se najít řešení. Od počátku nám však bylo jasné, že musíme udělat vše pro to, aby se festival konal v rozsahu, na jaký jsou naši diváci a návštěvníci zvyklí. A myslíme si, že se to podařilo.

Podařilo se vám oněch scházejících 15 milionů korun v rozpočtu nahradit?

Ta částka byla ještě vyšší. Ale ano, podařilo. Rozhodli jsme se neobsazovat pozici generálního partnera, na to byla skutečně velmi krátká doba. Podařilo se však vytvořit novou strukturu partnerů tak, aby festival byl finančně zabezpečený. Někteří stávající partneři se přesunuli do vyšší kategorie hlavních partnerů. A získali jsme nové dlouhodobé partnery i takové, kteří se stali partnery pouze pro letošní ročník.

Přišel náhradník za ČEZ s nějakými nestandardními či novými požadavky?

Pro mě nejde o náhradníka za skupinu ČEZ, ale o novou strukturu partnerů. Máme pro tyto subjekty nastavená standardní plnění a s žádnými nezvyklými požadavky jsme se nesetkali.

Autor je spolupracovníkem redakce