Bob Dylan chystá v Londýně největší výstavu svých obrazů

Nobelovu cenu za literaturu získal Bob Dylan

Nobelovu cenu za literaturu získal Bob Dylan Zdroj: Reuters

Nobelovu cenu za literaturu získal Bob Dylan
Nobelovu cenu za literaturu získal Bob Dylan
Nobelovu cenu za literaturu získal Bob Dylan
4
Fotogalerie

Nejrozsáhlejší výstavu svých obrazů chystá v londýnské Halcyon Gallery americký písničkář Bob Dylan. Výstava s názvem Beaten Path představí obrazy ztvárňující tradiční americkou krajinu. Čerstvý laureát Nobelovy ceny za literaturu to dnes napsal na webových stránkách Vanity Fair.

"Společné téma těchto děl je americká krajina - tak, jak ji vidíme, když jí projíždíme, když před námi leží taková, jaká je. Vyhýbám se mainstreamu a cestuji zadními uličkami, žiji nespoutaným životem. Věřím, že klíč k budoucnosti je právě v pozůstatcích minulosti," napsal Dylan v příspěvku, který je jeho nejpodrobnějším textem od jeho autobiografie z roku 2004.

Dylan se nedávno veřejnosti připomněl poté, co řadu dní nereagoval na udělení Nobelovy ceny za literaturu za svoji písničkářskou tvorbu. Až minulý týden cenu komentoval v rozhovoru pro britský Telegraph jako "úžasnou, neuvěřitelnou" poctu, uvedl hudební server Rolling Stone. Písničkář rovněž sdělil, že ocenění osobně převezme ve Stockholmu, pokud mu to dovolí nabitý program jeho turné.

Londýnská výstava, která začne v sobotu a potrvá do příštího pátku, zahrnuje kresby, akvarelové a akrylové malby a kovové skulptury vyjadřující autorův vřelý vztah k Americe. Agentuře AP to řekl šéf galerie Paul Green.

Podle jeho slov do Dylanova pojetí Spojených států patří motely a stánky s hotdogy - Amerika podle Jacka Kerouaka padesátých a šedesátých let, plná cestování, které je pro Američany dodnes velmi důležité.