Čechomor se vrací na scénu s novým energickým albem

Čechomor

Čechomor Zdroj: ČTK

Nové album Nadechnutí vydává folkrocková skupina po dlouhých sedmi letech.

Jedna z nejvíce uznávaných kapel propojujících rock a folklor existuje na tuzemské scéně již třicet let. Svého vrcholu bezesporu dosáhla na počátku tisíciletí s albem Proměny, ovšem i díky tehdejším třem cenám Anděl, propojení s filmem Rok ďábla a spolupráci s punkrockovým producentem Jazem Colemanem a s Českou filharmonií. A právě s Proměnami má Čechomor ambice srovnávat své nové album Nadechnutí.

S Proměnami má aktuální deska jedno společné – totiž přítomnost výrazné zpěvačky. Před sedmnácti lety jí byla Lenka Dusilová, nyní se podobné role chopila Martina Pártlová, díky jejímuž vokálu patří písně jako „Mamko, nedávej mě“ s údernými rytmy sahajícími až někam ke ska či „Když muziky hrály“ k nejlepším.

Dvě věci na albu ale poněkud zarazí. Mezi třinácti písněmi jsou hned tři, které už mohou znát příznivci folku a folkrocku z dávné minulosti. Píseň „Chvála bohu“ kdysi velmi sugestivně zpíval Vlasta Redl, skladbu „Před kostelem“ pak znají fanoušci Jaroslava Hutky pod názvem Hádala se duše s tělem, ale i z jiných podání. A písničku „Kdyby mě tak bylo“ měl zase dlouho na repertoáru Žalman a spol.

Někoho pak možná překvapí přítomnost skladby „Tady jsme doma“, kterou Čechomor složil před pár lety jako jakousi hymnu pro jeden obchodní řetězec. Přece jen dávat vedle sebe na album umělecky míněné písně a reklamní kšeft není zcela obvyklé.

I na novém albu chtěl Čechomor v čele s nerozlučnou dvojicí Karel Holas – František Černý znít přece jen trochu jinak. Nedílnou součástí třinácti písní se tak stal dechový orchestr v čele s Janem Valtou.

A ačkoli na fotkách, které jsou součástí bookletu, stojí kapela a dechový sbor proti sobě jako soupeři, výsledné nahrávky ukazují jejich přirozené a těsné sepětí, které pomáhá dávat albu nový náboj a energii.

V jednom z rozhovorů Černý uvedl, že s lidovými písničkami, které mají staletími existence ověřenou až ideální podobu s vychytanými texty, se musí nakládat zejména tak, aby ji nezkazili – a pak už to jde samo. Na drtivé většině alba se jim to opravdu podařilo. Smělé ambice vyrovnat se Proměnám tak Čechomor téměř beze zbytku naplňuje – byť překonat tehdejší fenomén asi opravdu nelze.

Čechomor: Nadechnutí

Vydal: Warner Music ČR
Celkový čas: 48:57 minut
Hodnocení: 80 %