Cenu Sdružení amerických režisérů získal režisér filmu The Artist

Michel Hazanavicius

Michel Hazanavicius Zdroj: profimedia.cz

Francouzský režisér Michel Hazanavicius, který natočil téměř němý snímek The Artist, získal cenu Sdružení amerických režisérů (Directors Guild of America, DGA), která se v noci na dnešek udělovala v americkém Los Angeles.

Informovala o tom agentura Reuters, podle níž tak před únorovým udílením Oscarů dále upevnil pozici svého snímku o němé hvězdě, jejíž kariéra se hroutí spolu s tím, jak mluvený film dobývá Hollywood. The Artist je v oscarovém klání s deseti nominacemi považován za jednoho z hlavních favoritů.

„Tohle je pro mě opravdu dojemné a působivé,“ řekl Hazanavicius po převzetí ceny. „Je to asi největší uznání, v jaké jsem mohl doufat.“

DGA, které zastupuje americké tvůrce filmových a televizních děl, jsou považovány za jeden z nejpřesnějších ukazatelů oprávněnosti nadějí jednotlivých filmů na zisk nejvýznamnějšího hollywoodského ocenění - Oscara. Od roku 1948, kdy tato režisérská organizace začala své ceny udělovat, připadl až na šest výjimek režisérský Oscar právě vítězi soutěže DGA. A nezřídka také snímek režiséra oceněného DGA získal Oscara za nejlepší film.