Dagmar Pecková natočí Mahlerovu Píseň o zemi

Dagmar Pecková

Dagmar Pecková Zdroj: Michael Tomes

Slavná mezzosopranistka Dagmar Pecková.
2
Fotogalerie

Mezzosopranistka Dagmar Pecková chystá další album s dílem svého oblíbeného Gustava Mahlera. V červenci ve studiu natočí pro Supraphon jednu z pozdních Mahlerových prací Píseň o zemi. Deska by měla vyjít na jaře příštího roku.

Na nové album přispěl pětapadesátileté operní pěvkyni sponzor. „Najednou jsem zjistila, že mám opět volnost ve výběru. A řekla jsem si, že jediné, co mi u Mahlera chybí a co jsem nenatočila, je Píseň o zemi,“ řekla v rozhovoru pro deník E15 Pecková.

Video: Když Češi hráli hymnu, Indové byli nadšení 

Video placeholde
Rozhovor s Debashish Chaudhuri, dirigentem Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín • Michal Nosek

 

Skladba o šesti částech je jedno z posledních Mahlerových děl. Píseň o zemi vznikla v letech 1908 až 1909, v té době již těžce nemocný autor zemřel v roce 1911 – půl roku před premiérou.

„V Písni o zemi je Mahlerova bolest ze života a všeho kolem již opravdu velice koncentrovaná,“ podotkla zpěvačka. Rakouský skladatel napsal dílo v originále nazvané Das Lied von der Erde pro dva hlasy a orchestr. Partnera Peckové na chystaném albu tak bude dělat stálý host operní scény Národního divadla Richard Samek.

 

„Rozhodla jsem se, že album nenahraji s velkým orchestrem, ale v komorní Schoenbergově úpravě s jednotlivými nástroji. Nebude to jednoduché. Museli jsme proto vybrat nejlepší hudebníky z nejlepších, aby těžké party byli schopni zahrát,“ podotkla.

Pecková v minulosti natočila několik alb, na kterých Mahlera prezentuje. Již před dvaceti lety to byly Písně, Adagietto, v roce 1999 nazpívala Symfonii č. 3 a před sedmi lety Symfonii č. 8. Zatím posledním mahlerovským počinem bylo album se Symfonií č. 2 z roku 2011.