Do Česka se vrátí famózní kytarista Eric Clapton

Eric Clapton

Eric Clapton Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z nejlepších kytaristů světa a bluesmanů bílé pleti Eric Clapton přezdívaný „slowhand“ se po sedmi letech vrátí do České republiky. Podle webových stránek jednoho z nejrespektovanějších hudebníků vystoupí 19. června v pražské O2 areně, tedy na stejném místě jako v roce 2006. Informaci o koncertě potvrdil deníku E15 i Petr Novák z pořadatelské agentury Live Nation. „Informace ohledně vstupenek a jejich cenách zveřejníme v průběhu příštího týdne,“ uvedl Novák.

Koncert je součástí šňůry uspořádané k 50. výročí Claptonovy hudební kariéry. V té souvislosti již dříve oznámil devět koncertů v Británii, z toho rovných sedm v prestižní londýnské Royal Albert Hall. K této sérii nyní Clapton přidal pět nových koncertů. Kromě toho pražského se další představení uskuteční v červnu v litevském Kaunasu, lotyšské Rize, polské Lodži a ve Vídni.

Svou profesionální kariéru začal Clapton v roce 1963 ve skupině Yardbirds, s níž natočil tři alba. Později se objevil v Bluesbreakers Johna Mayalla, s níž vydal velmi ceněnou desku Bluesbreakers with Eric Clapton, prošel i „superskupinou“ The Cream či Blind Faith. Od 70. let nahrával a vydával desky pod svým jménem jako sólový muzikant. Extrémní úspěch zaznamenalo jeho živé album nazvané MTV Unplugged z roku 1992, za níž získal šest cen Grammy a ve Spojených státech se jej prodalo přes 10 milionů kopií.

Clapton také již oznámil složení doprovodné kapely, v níž jej doprovodí staří známí muzikanti kytarista Doyle Bramhall II, bubeník Steve Jordan, pianista Chris Stainton a baskytarista Willie Weeks. (bass). Nově se po Claptonově boku objeví klávesista Paul Carrack a hráč na steel-kytaru Greg Leisz. Doprovodné vokály zajistí Michelle Johnová and Sharon Whiteová.