Dr. House skončil. Sedl na motorku a odjel za západem slunce

Dr. House (Hugh Laurie)

Dr. House (Hugh Laurie) Zdroj: Profimedia.cz

Americká televize Fox v pondělí odvysílala poslední díl oblíbeného seriálu z lékařského prostředí Dr. House. Závěr seriálu nabídl divákům hořkosladký konec osm let trvajícího příběhu s pohřbem, oslavou přátelství i odjezdem hlavního hrdiny na motocyklu po silnici k zapadajícímu slunci.

Seriál s britským hercem Hughem Lauriem v roli svárlivého, nicméně brilantního doktora Gregoryho House, se na obrazovkách objevil poprvé v roce 2004 a celkem má za sebou 177 epizod. Poslednímu dílu předcházela hodinová retrospektiva s rozhovory s tvůrci, záběry z natáčení a poctami od fanoušků. Tvůrce seriálu David Shore vzpomínal, že House a jeho přítele, onkologa Jamese Wilsona inspirovaly postavy Sherlocka Holmese a doktora Watsona.

Plný reminiscencí byl i závěrečný díl nazvaný Everybody Dies (Všichni zemřou), v němž se House pomýšlející na sebevraždu ocitne v hořícím domě, halucinuje a před očima se mu vracejí postavy, které se objevovaly v seriálu v předcházejících letech. House se nakonec rozhodne, že ještě bude žít a z hořícího domu se vypotácí. Předstírá ale, že zahynul, takže se může vyhnout vězení i další lékařské praxi. Zatímco jeho kolegové se sejdou k jeho pohřbu, House jde za umírajícím Wilsonem a společně odjíždějí na motorce do západu slunce.

Dr. HouseDr. House | Profimedia.czDr. House v podání Hugha Laurieho

Americká sledovanost klesala, dřív House sledovalo 20 milionů diváků

Dr. House patřil v letech 2005 až 2008 mezi deset nejlépe hodnocených amerických televizních seriálů a objevil se na obrazovkách v 66 dalších zemích včetně České republiky. Americká sledovanost ale v posledních dvou letech klesala na zhruba polovinu z původních 20 milionů diváků, kteří si program pravidelně zapínali.

Seriál byl čtyřikrát nominován na cenu Emmy, ale ani jednou ji nezískal. Lauriemu jeho role vynesla dva Zlaté glóby a dvě ceny amerického hereckého svazu Screen Actors Guild (SAG).