Drsná škola nabídne pekelně ostrou pastvu pro oči

Z komiksu Drsná škola

Z komiksu Drsná škola Zdroj: Repro z E15

Spojení dvou kultovních komiksových tvůrců nabídne úžasné grafické dílo Drsná škola. Nakladatelství Comics Centrum je vydává v restaurované verzi a nutno dodat, že digitalizace a úprava dopadla na výbornou. Drsná škola, původně vydaná na počátku devadesátých let, musí doslova vzrušit každého milovníka komiksů. Vlastně každého milovníka čehokoli, co má něco do činění s vizuálními kvalitami.

Drsná škola napsaná Frankem Millerem a nakreslená Geofem Darrowem totiž sází především na obrazovou působivost. A právě v tom tento komiks drtí většinu i dnešní konkurence silou rozjetého tanku. Nutno dodat, že tomu pomáhá i velkorysé velkoformátové vydání. Právě na velkých stránkách vyniknou veškeré detaily, kterými je Darrowovo dílo prošpikováno, a možná si při jeho prohlížení český fanda komiksů vzpomene na nejlepší díla Káji Saudka. Každý centimetr čtvereční nese alespoň bit informace, velkolepé dvoustránkové scény si lze prohlížet i mnoho minut. A výsledek získává až na obludné košatosti.

Komiks nabízí jakousi kvintesenci estetiky první poloviny devadesátých let. Známe ji z písní Nirvany a dalších grungeových kapel. Známe ji z filmů Quentina Tarantina. V komiksu ji (zcela svébytně) předstřelila kultovní Vrána. Je to výraz bolesti, vyhrocení do samotného extrému. To se samozřejmě v umění objevuje dlouho, ale většinou je vyvážil katarzní konec, který z diváka/posluchače/čtenáře všechna negativa smyl. Právě počátek devadesátek ale tohle nenabídl, nenabízí to Tarantinovi Gauneři ani Drsná škola.

Vizualita tu má přednost

Frank Miller pro komiks „adaptoval“ jednu povídku Philipa K. Dicka. O člověku, nebo o androidovi. O skutečnosti nebo o snech. O tom, co znamená být člověk, mít vzpomínky, pamatovat si svou ženu a děti. A o tom, že to všechno může být omyl, změť jedniček a nul, které někdo uspořádal do tvarů krásné blondýnky, dvou roztomilých dětiček, bílého plotu před dokonalým domem na předměstí, auta, kariéry, zkrátka všeho, co Carl Seltz považuje za svůj život.

Komiks vždy pracuje s propojením obrazu a textu. Zde ale obraz přece jen dostává přednost výrazně více než u běžných grafických románů. Možná i proto někomu Drsná škola nebude vyhovovat. Možná to pro někoho bude až moc brutální návrat do počátku devadesátých let a komiks zavrhne. Ale snad je takových lidí přece jen mnohem méně než zapřisáhlých obdivovatelů Gaunerů a desky Nevermind. A ti si Drsnou školu užijí dokonale.

Frank Miller, Geof Darrow: Drsná škola Nakladatelství: Comics Centrum, 2013 Překlad: Václav Dort Hodnocení: 90 %