E15 z Varů: Závěr filmového festivalu ozdobí hvězdný Jeremy Renner

Hvězdný Jeremy Renner v Karlových Varech.

Hvězdný Jeremy Renner v Karlových Varech. Zdroj: Blesk - Machan, Pátek, Kundrát

Jeremy Renner před odletem z Los Angeles.
Jeremy Renner před odletem z Los Angeles.
Hvězdný Jeremy Renner v Karlových Varech.
Hvězdný Jeremy Renner v Karlových Varech.
Zraněný Jeremy Renner.
7
Fotogalerie

Populární a ceněný americký herec a producent Jeremy Renner v sobotu na závěrečném ceremoniálu převezme z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu. Do sluncem rozpálených Varů přiváží mrazivý krimithriller Wind River. 

Po Caseym Affleckovi a Umě Thurman vítá letošní MFF Karlovy další americkou hereckou hvězdu. Šestačtyřicetiletý Jeremy Renner je držitelem řady prestižních ocenění.

Mnohotvárnost svého talentu osvědčil především v hlavní roli dramatu režisérky Kathryn Bigelow Smrt čeká všude, jež mu v roce 2010 vyneslo nominaci na Oscara.

Další nominaci na nejprestižnější americkou cenu získal za roli detektiva v temné krimi Město, již režíroval Ben Affleck. Popularitu Rennerovi vynesly filmové adaptace komiksových „marvelovek“, v nichž si získal diváckou oblibu jako člen superhrdinského týmu Avengers – sarkastický lukostřelec Hawkeye. Akční role rodáka z kalifornského Modesta přitahují: objevil se třeba i v pokračování příběhu o agentu Jasonu Bourneovi nazvaném Bourneův odkaz.

Na MFF Karlovy Vary ovšem Jeremy Renner prezentuje subtilnější stránku svého herectví. Postava lovce přemnožené zvěře Coryho Lamberta v kriminálním thrilleru Wind River, který herec na festival přivezl, rozhodně nevyniká jen dobrou fyzičkou.

V příběhu situovaném do sněhem zapadaných hor Wyomingu musí Rennerův ochránce zákona na základě nejasných indicií vypátrat příčiny násilné smrti indiánské dívky. Neobvyklá detektivka na letošním MFF v Cannes vynesla Tayloru Sheridanovi cenu za režii v soutěži Un Certain Regard. Její téma nabízí dobrý základ rozhovoru, který s Jeremym Rennerem v rámci formátu KVIFF Talk po projekci povede umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

O šíři svého hereckého rejstříku přesvědčil Renner třeba i v krimidramatu režiséra Davida O.Russella Špinavý trik (2013), které bylo nominované na deset Oscarů. Superhrdinské rysy postrádá i umanutý vědec Ian Donnelly, protagonista originální sci-fi Příchozí, jehož projekcí se 52. ročník karlovarského festivalu v sobotu večer slavnostně uzavře. Film Dennise Villeneuva byl v českých kinech uveden loni v listopadu.

Svůj „nesupermanský“ statut Jeremy Renner na festivalu v Karlových Varech neplánovaně demonstruje i ortézami na obou rukou: zranění před dvěma týdny utržil v Atlantě při natáčení svého nového snímku – komedie Tag.