JXD je do jiného časopisu nepřesaditelný. Chaun představuje „maskota Reflexu“

Video placeholde

Redakci časopisu Reflex napadlo spojit dvě silné osobnosti - režiséra Igora Chauna a svého redaktora Jiřího X. Doležala. Celovečerní dokument, který z tohoto setkání vznikl, představuje Reflex na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Režisér Igor Chaun se věnuje práci pro Českou televizi a natáčí vlastní dokumenty s duchovním přesahem. Osobnosti, které ho zaujaly, jsou velmi rozdílné: patří mezi ně prezident Václav Havel, zpěvačka Ida Kelarová, módní návrhářka Blanka Matragi či rocková legenda Miki Volek.

Nyní k nim čerstvě přibyl i Jiří X. Doležal – publicista, který je už pětadvacet let nedílně spojený s časopisem Reflex. Populární týdeník je mediálním partnerem MFF Karlovy Vary a ve středu film Nepřesaditelný uvádí ve světové premiéře doprovázené besedou s tvůrci.

Reflex prezentuje Nepřesaditelného jako vzrušující setkání dvou excentrických, lehce kontroverzních osobností. Redakční nápad ovšem mohl snadno skončit fiaskem, kdyby si Chaun s Doležalem nepadli do oka.



Výsledkem intenzivního natáčení, které netrvalo déle než měsíc, je ovšem vedle samotného filmu i souznění dvou osobností spojených generačně i na základě podobných osudů. Nepřesaditelný je ovšem mnohem víc než jen „dvojitým“ příběhem stárnoucích mužů, kteří se okázale sebeprezentují ve veřejném prostoru a vedou osamělý život poznamenaný podobnými frustracemi z dětství.

Komunikativní a otevřený Doležal je pro Igora Chauna ideálním materiálem: zavádí ho do redakce Reflexu, kde mu předvádí své oblíbené kolegyně, a vezme ho do lokality, kde hledá trilobity. Přizná, že se vzdal role aktivisty za legalizaci marihuany a že ho opustila sexuální touha. Chaun nicméně divákovi filmu předvede Doležalovy spermie i zručně ubaleného jointa a pohovoří s některými jeho bývalými partnerkami.



Režisér sleduje i vznik dalšího z protagonistových „pravěkých“ tetování (mezi něž však patří i velké „reflexové“ X). Nepřesaditelný ovšem není žádnou Doležalovou adorací: Vedle kamarádsky obdivných hlasů zazní na adresu svérázné ikony i kritika jeho vypjatě osobního novinářského přístupu.

Název filmu vychází z konstatování, že Jiří X. Doležal je „nepřesaditelný“ do jiného časopisu – a film Igora Chauna ještě podporuje představu ikonické osobnosti, jež funguje jako živý maskot Reflexu. Snímek se bude veřejně hrát ještě na festivalu Colours Of Ostrava. Tvůrci ovšem doufají, že ho uvede i některá z českých televizí.