Film Looper objevil pro Hollywood nový trh - Čínu

Obrázek z čínské verze filmového plakátu (Foto: DMG Entertainment)

Obrázek z čínské verze filmového plakátu (Foto: DMG Entertainment) Zdroj: DMG Entertainment

Někteří umělci se zdráhají ustupovat ze svých tvůrčích vizí. Režisérovi Rianu Johnsonovi se podobný ústupek vyplatil. Výměnou za snadnější financování filmu v čínských podmínkách, přesunul kus děje svého nového filmu z Paříže do Šanghaje.

Změna se vyplatila i kvůli tomu, že podle předběžných údajů, se film Looper stal prvním holywoodským bijákem, který při premiéře vydělal více peněz v Číně než USA. Sám režisér připustil, že za změnou byla především snaha ušetřit. „V mnoha ohledech byla Šanghaj daleko přirozenějším prostředím pro sci-fi film, než mnou milovaná Paříž,“ prozradil pro britský zpravodajský server Guardian.

„Jsem nadšený, že si film vede v Číně tak dobře,“ připustil režisér filmu, který vznikl za pouhých 30 milionů dolarů. Film se tak již zaplatil, protože v USA vydělal kolem 21 milionů dolarů a odhadovaný zisk z Číny se pohybuje okolo 24 milionů dolarů. Čína se letos stala největším zahraničním trhem pro hollywoodské filmy, když předstihla Japonsko.

Producenti filmu využili toho, že na koprodukční filmy se nevztahují přísné čínské kvóty ohledně počtu zahraničních filmů v místních kinech. Jinak platí, že ročně se zde smí promítat pouze 34 zahraničních filmů. Dá se očekávat, že snaha amerických tvůrců točit v Číně díky úspěchu Loopera vzroste. Podpořit by ji mohla i avizovaná výstavba koprodukčního filmového studia za více než 1,25 miliardy dolarů.

Žádní homosexuálové, policisté na šikmé ploše, duchové a jiná monstra

Minulý měsíc navštívil Peking i režisér James Cameron, který se zajímal o možnosti koprodukce v Číně. I on si ale stejně jako jiní američtí tvůrci bude muset dávat pozor na zásahy místních cenzorů. Ti nemají v oblibě nahotu, homosexualitu, děsivé a krvavé scény, duchy, démony nebo jiná monstra. Vyplatí se mít také na paměti, že ve zdejších snímcích jsou policisté vždy bezúhonní lidé.

Zápletka filmu stojí na možnosti cestování čase a na zaváhání nájemného zabijáka, když zjistí, že má odpravit člověka, který vypadá jako starší verze jeho samotného. Roli nájemného zabijáka si zahraje Bruce Willis spolu s Josephem Gordonem-Levittem a sekundovat jim bude Emily Blunt či Jeff Daniels. Zajímavostí je, že kvůli své roli trávil Gordon-Levitt denně 3 hodiny v maskérně, aby byl více podobný na Bruce Willise. Jeho tvář měnily kontaktní čočky, umělý nos i jiný tvar rtů.