Film Takové krásné šaty: Nešťastní lidé v moderně archaickém bezčasí

Takové krásné šaty, režie: Peter Strickland, Velká Británie 2018

Takové krásné šaty, režie: Peter Strickland, Velká Británie 2018 Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Britský režisér a scenárista Peter Strickland se prosadil svým druhým filmem Berberian Sound Studio, dobovým psychologickým portrétem zvukaře béčkových italských hororů zvaných giallo.

Od té doby má pověst odborníka na divné artové hororové vzpomínky na 70. léta. Jeho filmy ovšem žánr hororů daleko přesahují. První z nich, který se dostal do české distribuce, Pestrobarvec petrklíčový, stylově zkoumal na lesbickém dramatu pravidla milostného vztahu.

Novinka Takové krásné šaty, která vstupuje do českých kin v září a na premiéře 10. 9. ji v pražském Bio Oko uvede sám režisér, zase víc než děs nabízí surrealisticky zábavný obraz fetišismu.

A to přesto že ony titulní, krásné červené šaty jsou také iracionální vraždící nástroj. Hlavní hrdinka první a silnější poloviny snímku Sheila si je koupí jako odměnu za své frustrace z dominance svých nadřízených v práci i přítelkyně svého syna doma.

Prodávají je v divném obchodním domě, který působí jako sídlo čarodějnického spolku, jenž se po zavíračce oddává bizarním erotickým potěšením.

Celá atmosféra snímku se pohybuje v moderně archaickém bezčasí, podivně nehybné době, která hypnotizuje svými repeticemi, znepokojivou hudbou, barvami a důrazem na textury. A místními hrdiny jsou nešťastní lidé, které z neuspokojivého cyklu jejich života dokáže dostat jen náhodná smrt.

Takové krásné šaty skýtají vizuálně emoční zážitek vtahující svou originální náladou, zvukem a specifickým a vysoce stylovým a promyšleným vzhledem více než běžný film založený na zápletce. Ani na satiru o konzumerismu ale řídký děj nevystačí.

TAKOVÉ KRÁSNÉ ŠATY
(horor/komedie/drama, Velká Británie, 118 minut)
Režie a scénář: Peter Strickland
Hrají: Marianne Jean-Baptisteová, Hayley Squiresová, Leo Bill, Gwendoline Christieová
Hodnocení: 70 %

Autorka je spolupracovnice redakce