Fisherová Inkarceronem stvořila povedenou fantasy pro mladší čtenáře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Žánr fantasy stále prožívá boom a každé nakladatelství se doslova pere o to, aby mělo ve své stáji dalšího Harryho Pottera nebo Stmívání. I Inkarceron spisovatelky Catherine Fisherové spadá do této kategorie.

Ačkoli se liší, protože nenabízí další zamilované upíry, mix Pána Prstenů či Star Wars, dokonce ani čaroděje s jizvou na čele, který je předurčen zachránit svět. Naopak. Přináší příběh plný hororové atmosféry, který budou hltat především mladší čtenáři, ale ani ty starší nepustí, dokud se neocitnou na konci.

Příběh první knihy chystané série je velice prostý. Ve vězení (Inkarceronu) je skupina trestanců, která by se ráda dostala ven na svobodu. V jejím čele je mladý Finn stíhaný tajemnými vizemi. I kvůli nim všichni věří, že je mladík předurčen k jejich osvobození. Vše se ještě víc zamotá, když se dcera správce věznice Claudie žijící venku zmocní klíče, s jehož pomocí dokáže s Finnem komunikovat. Zjistí tak, že Inkarceron není ráj, jak si ostatní lidé světa tam venku myslí. Uvědomí si také, že celý život s ní jen šikovně manipulovali a že její domov je ve skutečnosti jedno obrovské vězení, z něhož není úniku.

Největším záporem knihy je naneštěstí samotný fikční svět. Ten je perfektně propracovaný, nabízí zajímavou mytologii a nahání hrůzu obyvatelům i čtenářům. Jenže autorka se na něj soustředí až příliš, čímž trpí postavy, které jsou oproti tomu jednoduše načrtnuté a chvílemi až ploché. Naštěstí to ale vynahrazuje plynulé tempo vyprávění a jednoduchý jazyk, díky čemuž čtenář nebude mít problém titul přečíst během pár hodin.

Catherine Fisherová: Inkarceron

Nakladatelství: Knižní klub, 2011
Překlad: Petra Diestlerová
Hodnocení: 60 %

Autor je spolupracovníkem redakce