Galerie vystavuje otisky dlaní slavných vyrobené z křišťálu

Galerie vystavuje otisky dlaní slavných vyrobené z křišťálu

Galerie vystavuje otisky dlaní slavných vyrobené z křišťálu

Galerie Křišťálový dotek v nově rekonstruovaných prostorách terezínské pevnosti vystavuje otisky dlaní slavných vyrobené z křišťálového skla. Informoval o tom její majitel Jan Huňát z Bohušovic nad Ohří. Ze skla již odlil například otisk ruky Václava Havla, Nicholase Wintona, hokejisty Jaromíra Jágra, ale i gorilího samce Richarda z pražské zoo.

Ministr obrany Alexandr Vondra, jehož dlaň do galerii přibyla minulý víkend, přirovnal podle jeho asistentky Evy Břeňové terezínskou galerii otisků dlaní k hollywoodskému chodníku slávy. Při výrobě křišťálových otisků se dlaň nejprve otiskne do měkké hmoty zahřáté ve vodě, ze které pak vyrobí sádrový odlitek.

„Práce se sklem určeným pro Křišťálový dotek, náběr správné dávky a její zalití do formy je otázkou mistrovského fortelu a především alchymie teplot a doby, po kterou dílo v peci vzniká. Teplotní stupně a minuty rozhodují o zdaru či nezdaru této fáze výroby,“ popsal technologii výroby majitel galerie. Vzniklý polotovar skláři dále opracovávají, brousí a leští, také pomocí diamantových brusných kotoučů.

Vystavené otisky z křišťáluVystavené otisky z křišťáluVystavené křišťálové otisky slavných osobností

Mezi další otisky, které návštěvníci galerie uvidí, patří ruka kambodžského krále, bývalého člena Beatles Ringo Starra, tenisty Ivana Lendla, českého fotbalisty Josefa Masopusta, šachového velmistra Anatolije Karpova nebo herce Bolka Polívky a dalších.