Hitlerovy obrazy se ukázaly světu, v Česku mohou být i další

Obrazy z Hitlerovy sbírky byly představeny veřejnosti

Obrazy z Hitlerovy sbírky byly představeny veřejnosti Zdroj: ctk

Hitler vydával za obrazy za války obrovské peníze
obraz V zákopu u Stalingradu
obraz Nacismus proti temným silám
obraz Loď Vikingů
obraz Souboj
6
Fotogalerie
V Česku by mohlo být ještě 28 obrazů ze sbírky Adolfa Hitlera, která se na konci druhé světové války dostala do Čech. Uvedl to amatérský badatel Jiří Kuchař, který se na sbírku nacistického vůdce zaměřuje. Na zámku v Doksanech na Litoměřicku dnes spolu s dalšími nadšenci ukázal novinářům sedm kusů, jejichž hodnota by podle něj mohla být až 50 milionů korun.

Sbírka politicky angažovaného umění je součástí mýty opředeného Hitlerova pokladu, který se do Čech dostal ke konci války, někdy kolem roku 1943. Z Mnichova ho přivezli do kláštera ve Vyšším Brodě, ale zda to bylo ze strachu z bombardování, to se historici mohou jen dohadovat. Zatímco další Hitlerovy cennosti odvezli po válce Američané, zdánlivě bezcenné obrazy zůstaly v Čechách.

Po válce jich bylo zdokumentováno 44, do dnešního dne se jich našlo 16. Sedm jich je na zámku v Zákupech, sedm v Doksanech, jeden má česká armáda a jeden podle Kuchaře vlastní pražská právnická fakulta. „Všechny ty obrazy si Hitler osobně vybíral, takže je zcela určitě viděl a možná měl i v rukách,“ uvedl Kuchař. O obrazech v Doksanech místní správci věděli, ale komu dřív patřily, na to se přišlo až teď a v podstatě náhodou.

Německý diktátor se jako mladík pokoušel o malířskou kariéru a během války se z něj stal zanícený sběratel. A čím méně se mu ve válce dařilo, tím víc za umění utrácel. Ceny často přesahovaly 50 tisíc říšských marek, což bylo tehdy astronomické jmění. Pro představu – dobrý oblek, když se ho podařilo sehnat, stál za války okolo 100 marek, osobní auto kolem 1500. „Navíc, od koho si Hitler koupil obraz, ten měl okamžitě sklady prázdné,“ popsal Kuchař sběratelské návyky nacistické elity.

Vzpomínka na Stalingrad byla příliš bolavá

Jména angažovaných malířů dnes málokomu něco řeknou. Typická ukázka nacistického realismu je obraz Den strany v Norimberku, který v roce 1942 namaloval Paul Hermann. V Doksanech se našlo i stylizované zátiší sestávající z doutnajícího bojiště, na němž dominuje pohozená francouzská čapka a puška, která probodla papír s nápisem Versailleská smlouva. Poněkud bizarní dílo Armina Reumanna, pojmenované Finis, stálo také řádově desítky tisíc marek.

Ze všech sedmi obrazů je nejznámější dílo Franze Eichhorsta Vzpomínka na Stalingrad. Hitler ho ale nejspíš příliš rád neměl, říkají znalci. Vzpomínky na bitvu, která zvrátila vývoj války na východní frontě, prý byly až příliš bolavé.