JazzFestBrno zahájí koncert Chicka Corey

Chick Corea

Chick Corea Zdroj: ctk

Málokterý hudebník se pohybuje mezi žánry a styly tak lehce a přirozeně jako legendární pianista Chick Corea. Přesvědčit se o tom budou moci v neděli večer i návštěvníci brněnského Bobycentra, v němž jednasedmdesátiletý hudebník vystoupí. Koncertem zároveň zahájí letošní dvanáctý ročník festivalu JazzFestBrno, jehož další koncerty se konají v dubnu.

Vstupenky na sezení jsou podle pořadatelů již vyprodány, na stání jich zbývá několik desítek. Kapacita sálu upraveného pro sezení je 1400 míst.

Legendární pianista přijede do Česka již poněkolikáté, tentokrát ale se zbrusu novou formací The Vigil. V ní zaujal místo bubeník Marcus Gilmore, na baskytaru hraje Hadrien Feraud, který spolupracuje i s Johnem McLaughlinem. Do skupiny patří i saxofonista Tim Garland a kytaru objev z Los Angeles Charles Altura.

Nové skladby i nová aranžmá starších

Brněnský koncert je součástí turné, na němž si nový projekt odbude evropskou premiéru. Návštěvníci uslyší zcela nové písně na chystané album i starší klasické skladby, ovšem v novém aranžmá.

Corea začínal hudební kariéru všedesátých letech a stihl se stát členem doprovodných kapel takových legend, jako byli Stan Getz či Miles Davis. Během kariéry se volně pohyboval mezi různými žánry, od avantgardy přes bepop, fusion přes latinskoamerickou hudbu až po komorní klasickou hudbu a nahrávky pro děti.

Corea nahrál desítky alb, za něž získal osmnáct cen Grammy. Tu první si vysloužil již v roce 1976 společně s kapelou Return To Forever, s níž stál u kolébky jazz rocku nazývaného také jako fusion. Poslední pak letos za nejlepší instrumentální skladbu a nejlepší jazzové sólo pocházející z alba Hot House. To natočil s Garym Burtonem.