Jubilejní Febiofest s Lesterem, Chaplinovou a novou soutěží

Zakladatel Febiofestu Fero Fenič

Zakladatel Febiofestu Fero Fenič Zdroj: CTK

Jubilejní dvacátý ročník otevře dnes večer slavnostní zahájení Febiofestu, na němž jeden z hostů, známý italský herec Giancarlo Giannni, převezme cenu Kristián. Od zítřka do následujícího pátku akce obsadí všechny sály Cinestaru Anděl a Malostranskou besedu, kde se bude promítat kolekce českých i světových muzikálů. Pak se vydá do regionů, poprvé do všech.

Febiofest nabídne 190 titulů různých žánrů, stylů i zemí původu, většinu z nich v české premiéře. K vidění budou dva letošní oscaroví kandidáti na titul nejlepšího cizojazyčného filmu, norský Kon-Tiki o cestě Thora Heyerdahla a chilský No o pádu Pinocheta, i tragikomedie Sezení, díky níž se o Oscara ucházela Helen Huntová. Na programu je tradičně i několik distribučních předpremiér včetně novinky Roberta Redforda Pravidla mlčení nebo zábavného thrilleru a údajně posledního kinofilmu Stevena Soderbergha Vedlejší účinky.

Další filmové fanoušky by mohly zaujmout dokumenty o Woody Allenovi, Romanu Polanském nebo snímky s cenou z nějakého velkého festivalu jako rumunské drama Na druhé straně kopců nebo francouzský Something in the Air.

Přibyla soutěž středometrážních filmů

Čtrnáct snímků se uchází o přízeň lidové poroty vedené Věrou Čáslavskou v soutěži Nová Evropa včetně debutu osmnáctiletého režiséra z Česka Bez doteku a slovenskočeského vítěze festivalu v Rotterdamu Můj pes Killer. Šanci má i švýcarské pozoruhodné drama Sestra, oceněné loni na Berlinale, nebo drama Rozbitý svět ověnčené Britskou nezávislou filmovou cenou Bifa jako film roku. Nově letos přibyla soutěž středometrážních filmů nazvaná Tři oříšky pro Popelku. O jejím vítězi budou rozhodovat profesionálové včetně hostů Krzysztofa Zanussiho a Jana Troella.

Do Prahy přijede i Geraldine Chaplinová, dcera legendárního komika a bývalá partnerka Carlose Saury, nebo Richard Lester, režisér Tři mušketýrů a filmů s Beatles. Své snímky uvedou i Jerzy Stuhr, Zdena Studenková, producent Jeremy Thomas či Ulrich Seidl. Tomu Febiofest promítne kompletní trilogii Ráj, s jejímiž díly poslední rok soutěžil na všech třech nejslavnějších festivalech. Maďarský tvůrce filmů Škyt a Taxidermia György Pálfi zase předvede svůj experiment Final Cut – Dámy a pánové. Pocta režisérovi Aku Louhimiesovi podpoří speciální sekci věnovanou finskému filmu.

I k letošnímu Febiofestu patří doprovodný hudební festival a tři výstavy včetně jedné nazvané Tři tváře Agniezsky Holland – Polsko, Evropa, svět.

Tipy E15

» Sestra (režie Ursula Meierová)
» Můj bratr ďábel (režie Sally El Hossainiová)
» Rozbitý svět (režie Rufus Norris)
» No (režie Pablo Larraín)
» Na druhé straně kopců (režie Cristian Mungiu)
» Sezení (režie Ben Lewin)
» Vášeň (režie Brian de Palma)
» Woody Allen (režie Robert B. Weide)
» Za borovicovým hájem (režie Derek Cianfrance)
» Myš na Měsíci (režie Richard Lester)