Komiks zkušených tvůrců si pohrává s mýty povinné literatury

kniha Ve stínu šumavských hvozdů

kniha Ve stínu šumavských hvozdů Zdroj: E15

Božena Němcová jako hlavní záporák toužící ovládnout svět? Old Shatterhand vydaný na milost sexu a těžkým českým jídlům? A to ani nechtějte vědět, co se skutečně skrývá za ikonou školní četby s krycím kódem Babička!

Scenáristická dvojice Baban-Mašek, stojící za ceněnou existenciální komiksovou trilogií Monstrkabaret Freda Brunolda, tentokrát spojila síly s uznávaným kreslířským esem Jiřím Grusem. A výsledek stojí za to.

Album Ve stínu šumavských hvozdů poměřuje slovutná chlapecká dobrodružství Karla Máje postmoderním metrem a označuje je za pouhé didaktické útěky před realitou, které nutně končí s objevem sexuality. To samozřejmě může vést k divoké zábavě plné kacířských scén, parodování hrdinských kousků a nápadů, co mohou způsobit konec dětství.

Celkově jde především o hravou hříčku, jež odmítá nakouknout hlouběji pod mytický povrch oldshatterhandovské postavy a raději se nechá unášet proudem přímočařejších intelektuálních vtípků. Sečteno, do povinné četby se tento komiks asi jen tak nedostane.

Autor je spolupracovníkem redakce