Komiksový film Alois Nebel bude bojovat o Oscara

Tvůrci filmu Jaroslav Rudiš a Jaroslav Švejdík

Tvůrci filmu Jaroslav Rudiš a Jaroslav Švejdík

(VIDEO) O prestižního Oscara by mohl za Česko bojovat snímek debutujícího režiséra Tomáše Luňáka Alois Nebel. Do nominací v kategorii nejlepší cizojazyčný film ho vyslala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Uvedl to její prezident Petr Vachler.

Zda se však tento snímek, který má distribuční premiéru 29. září, opravdu objeví v souboji o prestižní ocenění, bude jasné 24. ledna, kdy budou oznámeny nominace na 84. ročník cen americké filmové akademie. Odevzdat lístky se jmény favoritů bude mít možnost 6000 členů akademie do 21. února. Samotné ceny se budou udělovat v neděli 26. února, ceremoniálem provede diváky herec Eddie Murphy.

Na výroční cenu akademie v Los Angeles může být přihlášen film, který měl veřejnou premiéru mezi 1. říjnem 2010 a 30. zářím 2011. Snímek navrhovaný na Oscara může být i koprodukční, je ale důležité, aby přihlašující země měla převažující počet hlavních tvůrců.

Oficiální trailer k filmu Alois Nebel

Tajemný příběh s atmosférou podobnou filmům jako Sin City a Valčík s Bašírem vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, takzvanou rotoskopií, na motivy stejnojmenné komiksové trilogie výtvarníka Jaromíra 99 a spisovatele Jaroslava Rudiše. Titulního hrdinu ztvárnil Miroslav Krobot.

Podle producenta snímku Pavla Strnada ze společnosti Negativ má filmová verze o výpravčím ze železniční stanice Bílý Potok v Jeseníkách francouzského distributora, bude uvedena u koprodukčních partnerů, tedy na Slovensku a v Německu, a jedná se s Polskem.