Legendární Rolling Stones se vrátí do Prahy

Rolling Stones alias Stouni to na pódiu umí pořádně rozbalit.

Rolling Stones alias Stouni to na pódiu umí pořádně rozbalit. Zdroj: Reuters

Britská legendární skupina The Rolling Stones vystoupí 4. července v Praze na letišti v Letňanech. Koncert bude součástí evropské části jejich turné No Filter, které zahájí 17. května v irském Dublinu. Předprodej vstupenek bude zahájen 9. března. Informovala o tom agentura Echo Promotion.

Vstupenky na pražský koncert, jejichž ceny začínají na ceně 1990 korun, budou k dispozici 9. března v 10:00 přes www.RollingStones.cz. Na jednu transakci bude limit osm vstupenek.

Koncertní turné skončí 8. července. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts a Ronnie Wood během něj vystoupí v Irsku, Británii, Německu, Francii, Polsku a také v České republice. Rockoví matadoři zahrají v obvyklém složení. Fanouškům nabídnou hity jako Satisfaction, Paint It Black, Jumpin' Jack Flash nebo Brown Sugar. Jako při každém vystoupení kapely dorazí i velkolepá produkce a nejmoderněji navržená scéna.

"Tahle část turné No Filter je pro Stones opravdu výjimečná. Těšíme se, až se v létě vrátíme na pódium a zahrajeme fanouškům v České republice. Bude jako vždy naprosto vzrušující představit se zase ve městech, kde jsme dlouho nehráli, a navštívíme také některé nová místa," uvedl zpěvák Jagger. Kytarista Richards skupinu založenou v Londýně v roce 1962 označil za "kapelu, kterou nic nezastaví". "Jsme v podstatě pořád na začátku," prohlásil.

Jeden ze svých nejslavnějších koncertů absolvovali The Rolling Stones v březnu 2016 v Havaně, kde jim aplaudovalo půl milionu Kubánců i zahraničních fanoušků. Jagger označil vystoupení za známku skutečných změn na ostrově, kde zahraniční rockové skupiny bývaly po desítky let zakazovány.

Rolling Stones hráli v Česku už pětkrát a vidělo je na 350 tisíc lidí. První vystoupení v tehdejším Československu se uskutečnilo 18. srpna 1990 na Strahovském stadionu v Praze. Monstrózní koncert se konal pod patronací choti prezidenta Václava Havla Olgy a výtěžek z něj byl určen na její nadaci Výbor dobré vůle. V Praze byli "stouni" naposledy v červenci 2003, dosud poslední koncert v Česku odehráli v Brně v roce 2007 v rámci turné A Bigger Bang. Jejich druhý pražský koncert - už bez baskytaristy Wymana, jenž kapelu opustil o rok dřív - zhlédlo v srpnu 1995 na Strahově 130 tisíc fanoušků.

Kapelu Rolling Stones proslavily hity jako Angie, Wild Horses, Memory Motel, Honky Tonk Women, nebo (I Can't Get No) Satisfaction. Jejich první album vyšlo v roce 1964. Během následujících desetiletí vydala kapela ještě asi 30 studiových desek. Ta poslední z předloňského roku nese název Blue & Lonesome. Jde o první album, ve kterém kapela nepřišla s žádnými novými skladbami. Celé album je převzato z chicagské bluesové scény 50. let.