Mišík nekoncertuje, ale chválabohu nahrává. Nové album nabízí bigbít, bluegrass i gospel

Záběr z animovaného klipu Šedesátá léta z nového alba Vladimíra Mišíka Noční obraz.

Záběr z animovaného klipu Šedesátá léta z nového alba Vladimíra Mišíka Noční obraz. Zdroj: Animal Music

Pod novým albem Noční obraz jsou podepsáni zejména producent a skladatel Petr Ostrouchov (vlevo) a Vladimír Mišík.
Na novém albu Vladimíra Mišíka Noční obraz hostují i slavní Blind Boys of Alabama.
Vladimír Mišík se na novém album Noční obraz opět spojil s Petrem Ostrouchovem, který na nahrávání přilákal řadu tuzemských i zahraničních hvězd jako například Blind Boys of Alabama.
4
Fotogalerie

Po více než třech desítkách let spolupráce se Vladimír Mišík před třemi lety spojil s producentem Petrem Ostrouchovem. Výsledné album Jednou tě potkám ocenili příznivci tuzemské bigbítové legendy i kritici, kteří mu mimo jiné přiřkli šest cen Anděl Akademie populární hudby. Dvakrát do téže řeky nevstoupíš, chtělo by se říct – i kvůli tomu, že Mišík letos v třiasedmdesáti letech ze zdravotních důvodů ukončil koncertní kariéru – ale stalo se, a opět se stejnou intenzitou a invencí.

Album tvoří Ostrouchovy a Mišíkovy skladby a texty nejen hlavního protagonisty desky, ale i již tradičně zhudebněné básně Jana Skácela, Václava Hraběte, Jiřího Ortena a Františka Hrubína. A Mišík i Ostrouchov opět dokázali vdechnout současný život desítky let starým básním.

Producent navíc dokázal k nahrávání přilákat nejen tuzemská špičková jména, ale i esa ze zahraničí – gospelový sbor Blind Boys of Alabama, hráče na dobro Jerryho Douglase, irského hráče na flétnu Davyho Spillanea či perkusistu z kapely Paula Simona Jameyho Haddada. A na zvuku a pestrobarevnosti alba propojeného z nemalé části s nočním Mišíkovým světem, jak napovídá název nejen titulní písně, ale i těch dalších (Sen, Nemohu spát, Noční chodec), je to znát.

Podívejte se na oficiální videoklip z alba Noční obraz k písni Šedesátá léta:

Deska začíná vtipnou sebekritickou nadsázkou Krok sun krok, v níž Mišík zpívá „v tašce jen léky a placatku rumu, jsem důchodce, sotva se domů sunu“, ale celým albem prokazuje pravý opak.

Většina ostatních písní se nese v klidném, zamyšleném až poetickém duchu, kterým dodává šarm právě irská flétna jako v baladě Nad útesem či éterický vokál Lenky Dusilové ve Vánoční pohlednici. Zjevením je – i díky vokálu Roberta Křesťana a Douglasovu dobru – blueagrassově laděná píseň Sen, která v závěru přejde v sugestivní gospelový chór.

Závěrečnou píseň Děkuji napsal Ostrouchov na báseň nedávno předčasně zesnulého rockového písničkáře Davida Stypky. Autor textu v ní pokorně skládá účet Bohu a Mišík zpívá „Děkuji Ti, že ještě mohu, děkuji Ti, že ještě jsem.“ Hudební obec může děkovat, že Mišík se sice rozloučil s koncertováním, ale na hudební scéně i nadále a pevně zůstává.

VLADIMÍR MIŠÍK: Noční obraz 

Vydal: Animal Music 
Délka: 47:19 minut 
Hodnocení: 90%