Nakladatelé letos sázejí na silné autory a příběhy

Don DeLillo

Don DeLillo Zdroj: profimedia

Zatímco se letos česká kina dočkají především pokračování slavných a úspěšných snímků, nakladatelé nabídnou již během prvního pololetí roku spoustu unikátních knih. V čele stojí vydání loňského vítěze prestižní Man booker Prize, mistrovského románu Vědomí konce Juliana Barnese.

Odeon uspíšil českou premiéru, která se oproti původnímu podzimnímu datu vydání na pultech objeví již v březnu v překladu Petra Fantyse. Stejný vydavatel pak nabídne ještě předloňského vítěze stejné ceny, román Howarda Jacobsona Finklerovská otázka o židovském údělu v současném světě, nebo další román oceňovaného Američana Dona DeLilla Comopolis.

Na silné autory vsadila i další nakladatelství. Mladá fronta například v tomto týdnu vydala jeden ze stěžejních románů Johna le Carrého Jeden musí z kola ven, na nějž počátkem února naváže premiéra úžasné filmové adaptace s Garym Oldmanem v hlavní roli. Argo má také silný trumf – nedávno objevený první román legendárního beatnika Jacka Kerouaka Oceán je můj bratr, očekávaná je též novinka Johna Ajvidea Lindqvista Jak zacházet s nemrtvými. Autor proslulého hororu Ať vejde ten pravý by navíc měl dorazit i do Prahy na knižní veletrh Svět knihy.

Milovníci komiksu se pak mohou těšit na závěrečné díly dvou kultovních komiksových sérií. Již tento týden vychází poslední album nespoutaného hrdiny Scotta Pilgrima od Bryana Lee O’Malleyho. Vrcholem pololetí však bude desáté album Sandmana od Neila Gaimana, které by podle plánu mělo vyjít v polovině června.

Don DeLillo: Cosmopolis

Román Cosmopolis Dona DeLilla se odehrává v roce 2000, kdy bezohledný makléř Eric Packer doslova žije ve své luxusní limuzíně. V ní pracuje, setkává se se svými poradci, lékařem i manželkou. Když limuzínu opouští, dostává se do světa, který má vlastní pravidla. A může být velmi nebezpečný. Vyjde v únoru.

Julian Barnes: Vědomí konce

Loňský vítěz Man Booker Prize, fantastický román Vědomí konce, patří mezi nejvýraznější a nejkrásnější knihy posledních let. Barnes v ní představuje šedesátníka Tonyho Webstera, který rekapituluje svůj život a zjišťuje, že paměť často záměrně lže a upravuje minulost do příjemnějšího tvaru. A skutečnost může bolet. Vyjde v březnu.
Julian BarnesJulian Barnes | profimedia

John Ajvide Lindqvist: Jak zacházet s nemrtvými

Ať vejde ten pravý nabídl netradiční pohled na upírský mýtus, ve své další knize se Lindqvist podívá na další hororový motiv – zombie. Autor navíc v květnu dorazí do Prahy. Vyjde v květnu.
John Ajvide LindqvistJohn Ajvide Lindqvist | ctk

John le Carré: Jeden musí z kola ven

Nejslavnější kniha jednoho ze zásadních autorů špionážních thrillerů. Bývalý britský špion George Smiley je sice již na nedobrovolném odpočinku, ale náhle je pověřen nejvyššími místy vyřešit nebezpečný problém. V samotném vedení britské tajné služby je totiž ruský zvěd, jehož George musí vypátrat. Vyšlo 10. ledna.
John le CarréJohn le Carré | e15

Jack Kerouac: Oceán je můj bratr

Nejslavnější beatnik ještě před románem Na cestě přetvořil lodní deník ze čtyřicátých let ve svůj první román Oceán je můj bratr. Kniha byla nedávno objevena, loni si odbyla americkou premiéru a letos vyjde v překladu Davida Petrů. Možná nejočekávanější kniha sezony. Vyjde v lednu či únoru.
Jack KerouacJack Kerouac | ctk