Nenávistný novinář Spider Jerusalem se vrací pošesté. A znovu v plné síle

Komiks

Komiks Zdroj: Repro E15

Kultovní komiksová řada Warrena Ellise a Daricka Robertsona se v českém podání přehoupla do druhé poloviny. To však neznamená, že by začala ztrácet dech, ale přesně naopak. Jako by se tvůrci snažili ještě přitvrdit. Šestý svazek kompletního vydání Transmetropolitanu nese název Někdy příště a Spider Jerusalem, nenávistný novinář neúprosně bojující proti krutému establišmentu v něm sahá po největších zbraních své dosavadní války proti N-zákonu a prezidentu Gary „Fešákovi“ Callahanovi.

První tři části opět vycházejí z Ellisovy záliby v emocích, jež jsou mnohdy vyjadřovány na úkor vyprávění. Kapitola nazvaná Nikdo mě nemá rád například fantasticky zachycuje moment, kdy se z člověka stane televizní figurka. Spider Jerusalem je hlavním hrdinou dětského pořadu, akčního filmu i porna, pokaždé v trochu jiné stylizaci.

Skutečný Spider si potom ve druhé kapitole stěžuje, že jej nikdo nemůže brát vážně a je tedy třeba udělat něco pořádně velkého. Zbylé tři části pak naopak až s brutální přímočarostí zachycují Spiderovu snahu odhalit pedofila mezi nejbližšími prezidentovými spolupracovníky.

K tomu se čtenář dočká další nálože expresivních výpadů vůči vládnoucí garnituře, která si s lidmi dělá, co chce. Právě v tom pak je největší síla celé Ellisovy řady, jež se sice odehrává v jakési paralelní budoucnosti, ale jasně pojmenovává skutečnosti ryze aktuální (a to i u nás). Že k tomu využívá extrémních prostředků, není vůbec na škodu. Naopak i v tom tkví její vítězství.

***

Transmetropolitan 6: Někdy příště

Nakladatelství: BB art, 2012 Překlad: Darek Šmíd Hodnocení: 90 %