Nolanův Tenet o víkendu vydělal 53 milionů dolarů, mezi letošními premiérami je už na devátém místě

Premiéra nového režisérova filmu Tenet byla několikrát odložena, do kin nakonec zamířila minulý týden.

Premiéra nového režisérova filmu Tenet byla několikrát odložena, do kin nakonec zamířila minulý týden. Zdroj: Profimedia.cz

Premiéra nového režisérova filmu Tenet byla několikrát odložena, do kin nakonec zamířila minulý týden.
Premiéra nového režisérova filmu Tenet byla několikrát odložena, do kin nakonec zamířila minulý týden.
3
Fotogalerie

Nový film Tenet režiséra Christophera Nolana během prvního víkendu po mezinárodní premiéře ve 41 zemích na vstupném vydělal 53 milionů dolarů, tedy bezmála 1,2 miliardy korun. Tím se rovnou zařadil na devátou příčku podle tržeb filmových premiér v letošním roce. Tenet coby jeden z prvních hollywoodských trháků uvedených do kin od začátku pandemie má otestovat možnosti na výrazně pozměněném poli filmových promítání.

Ve Spojených státech je provoz kin stále omezený a nový Nolanův počin se týden před uvedením na „domácí“ scéně začal promítat v evropských zemích, v Kanadě, Jižní Koreji či v Saúdské Arábii.

Premiéra filmu byla přitom několikrát odložena, do kin nakonec zamířila minulý týden.  S prvními výsledky je společnost Warner Bros. Pictures Group podle prohlášení svého šéfa Tobyho Emmericha spokojená.

„Máme za sebou fantastický start na mezinárodním poli a nemohli bychom být šťastnější,“ uvedl.

„Vzhledem k bezprecedentním okolnostem této globální premiéry si uvědomujeme, že běžíme maraton, nikoli sprint, a těšíme se na dlouhou globální výdrž tohoto filmu v následujících týdnech,“ citovala Emmericha agentura AP.

Podívejte se na trailer k filmu Tenet

Video placeholde
Trailer na film Tenet s českými titulky • Vertical Entertainment

Například magazín Variety víkendové tržby Tenet hodnotí jako „překvapivě silný debut“, zatímco Hollywood Reporter píše o „vítězství pro tradici chození do kin v éře covidu-19“.

V devíti zemích údajně akční drama s prvky cestování v čase překonalo v příjmech ze vstupného všechna předchozí Nolanova díla. V Británii tvořily peníze utracené za lístky na Tenet ve výši 7,1 milionu liber 74 procent všech příjmů kin na vstupném, uvádí Warner Bros.

V kinosálech přitom stále platí opatření na zajištění rozestupů mezi diváky, provozovatelé od nich také vyžadují používání roušek. Ve Spojených státech pak na některých místech kina zůstávají zavřená, včetně nejlidnatějšího státu Kalifornie. Americká premiéra Tenet je nicméně naplánovaná na tento čtvrtek, film tento týden vstoupí i do kin v Číně a Rusku.

Zatím nejvýdělečnějším letošním premiérovým filmem je podle údajů boxofficemojo.com snímek režisérů Adila El Arbiho a Bilalla Fallaha Mizerové navždy s celosvětovými tržbami 425 milionů dolarů. Film měl ovšem premiéru již v lednu před vypuknutím pandemie koronaviru.

Na druhém místě je akční rodinný snímek Ježek Sonic Jeffa Fowlera s tržbami 307 milionů dolarů, který do kin vstoupil v únoru, třetí je rodinná komedia Dolittle Stephena Gaghana, za který diváci v kinech utratili 246 milionů dolarů.