Oskary znovu pomáhají malým filmům

Filmu Děti moje s Georgem Clooneym se návštěvnost oproti předchozímu víkendu zvedla o více
než 176 procent

Filmu Děti moje s Georgem Clooneym se návštěvnost oproti předchozímu víkendu zvedla o více než 176 procent Zdroj: profimedia.cz

Zveřejnění nominací na ceny americké filmové akademie Oskary, jež proběhlo v úterý minulý týden, komerčně výrazně pomohlo do té doby opomíjeným snímkům. O víkendu se v amerických kinech podle specializovaného serveru boxofficemojo.com zpráva o nominacích pozitivně projevila především u filmu Děti moje s Georgem Clooneym. Jeho návštěvnost se oproti předchozímu víkendu zvedla o více než 176 procent, což představuje celkové víkendové tržby 6,5 milionu dolarů.

Film Martina Scorsese Hugo a jeho velký objev, jenž je s jedenácti nominacemi na Oskara vůbec nejúspěšnějším dílem roku, se u diváků také těší zvýšené oblibě. Jeho tržby mezitýdně vzrostly o více než 142 procent na 2,3 milionu dolarů. Jiným snímkům se naopak tolik nedaří navzdory většímu počtu.

Platí to hlavně pro thriller Davida Finchera Muži, kteří nenávidí ženy (pět nominací a pokles tržeb o 36,9 procenta) i pro Spielbergovo melodrama Válečný kůň se šesti nominacemi. Letošní rok však oproti loňsku nenabízí rekordy: loňskému kandidátovi na Oskara, snímku Dannyho Boylea 127 hodin, po oznámení nominací vzrostly tržby o 1702,3 procenta.

Mezitýdenní změna tržeb oskarových filmůMezitýdenní změna tržeb oskarových filmů | Pramen boxofficemojo.com