Paul Simon se po čtvrtstoletí představí v Praze

Paul Simon

Paul Simon Zdroj: Profimedia.cz

Dlouhých pětadvacet let uběhlo od zatím posledního pražského koncertu amerického písničkáře Paula Simona, v počátcích kariéry nesmazatelně spojeného se zpěvákem Artem Garfunkelem. Jedna z nejvýraznějších osobností americké scény vystoupí dnes v pražské O2 areně. Koncertem zároveň zahájí pětitýdenní evropské turné po dvanácti zemích.

Podle pořadatelů by měl Simon předvést dvouhodinový koncert. Chybět by neměly nejznámější skladby jeho dlouholeté a úspěšné kariéry, jako například Sound of Silence, Mrs. Robinson a Bridge Over Troubled Water z období spolupráce s Garfunkelem, ani hity sólové kariéry v čele s You Can Call Me Al. Součástí bude samozřejmě i několik písní z nového a kritiky oceňovaného alba Stranger to Stranger, které například na serveru Metacritic.com shromažďujícího recenze z amerických médií dosáhlo průměrného hodnocení 85 procent.

Simon je rodák z amerického Newarku, dětství prožil v newyorské čtvrti Queens. Se svým dlouholetým kamarádem Artem Garfunkelem se potkal již ve třinácti letech v New Yorku. Do amerických hitparád promluvili jen o tři roky později, v roce 1957. Jejich zlatá éra přišla ve druhé polovině šedesátých let, která vyvrcholila asi nejslavnějším albem Bridge Over Troubled Water z roku 1970. Poté se však duo rozpadlo, nicméně čas od času se oba hudebníci ještě sešli.

Simon během své sólové dráhy vydal 12 alb, z nichž tři včetně jednoho z milníků world music Graceland z roku 1985 byla oceněna cenou Grammy za nejlepší album roku. Simonův zatím jediný oficiální koncert v Praze se odehrál v červnu roku 1991 na stadionu pražské Sparty. V Česku se však Simon objevil poprvé již v červnu roku 1990, a to v nezvyklé roli nezávislého pozorovatele prvních svobodných voleb v Československu.