Pěvecký sbor Bambini di Praga končí

Bambini di Praga

Bambini di Praga Zdroj: www.bambini.cz

Známý pěvecký sbor Bambini di Praga končí po téměř čtyřiceti letech svou činnost. Sbor poškodila aféra jeho bývalého sbormistra Bohumila Kulínského, který byl odsouzen za zneužívání nezletilých členek souboru. Poslední koncert se koná dnes v podvečer v pražské Městské knihovně.

„Sbor byl strašně poškozený. Částečně za to mohou i novináři, že neexistuje. Neměli jsme žádné 'přijímačky', a když není dorost, tak nemůže být členstvo,“ uvedla sbormistryně Blanka Kulínská. Média podle ní vůbec nepochopila pocit nespravedlnosti a nevcítila se do situace.

Kulínský zneužívání nezletilých členke souboru vždy popíral, soud mu však udělil trest 5,5 roku odnětí svobody. Bývalý sbormistr byl minulý týden podmíněně propuštěn z vězení.

Slavný pěvecký sbor Bambini di Praga založili v roce 1973 Kulínského rodiče Blanka a Bohumil. Těleso navázalo na poválečná Kulínčata - Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu a prošly jím tisíce malých zpěváků. Kulínský junior, který vystudoval dirigování na brněnské JAMU, se ujal hlavního oddělení souboru už ve svých 18 letech.

Od roku 1989 až do roku 2005, kdy Kulínského obvinila policie, vydal soubor na čtyřicet nahrávek všech žánrů, od vysoce náročných skladeb vážné hudby přes hudbu lidovou až po populární. Skladby pro něj psali renomovaní skladatelé. Děti zpívaly i třikrát do týdne a kromě domácích koncertů vystupovaly v Německu, Finsku, Francii, Itálii, ale taky v Izraeli, Spojených arabských emirátech, Jižní Africe, USA a hlavně v Japonsku, kde pravidelně sklízely velké úspěchy.

Od roku 2005 nahrávání ustalo a výrazně se utlumily i zahraniční zájezdy. Právě země vycházejícího slunce se sborem zcela přestala spolupracovat. Hudební odborníci se už před několika lety shodli, že slavný sbor Kulínského aféra nenávratně poškodila.

„Kauza sbor zlikvidovala, tu nálepku z nich nikdo nesejme,“ uvedla tehdy novinářka Jitka Škápíková, která o sboru a kauze napsala dokumentární knihy „Výsluní a stíny“ a „Bohumil Kulínský - Volný pád“. Členkou Bambini di Praga byla i její dcera.

Ztrátou důvěry byla poznamenána také Škola sborového zpěvu, která v červnu 2007 kvůli nezájmu nových členů zanikla, přitom v letech 1990 až 2004 mívala každoročně kolem tisíce žáků. „Byl to v určité době absolutně nejlepší dětský sbor, dokonalý zvukově i intonačně,“ prohlásil v minulosti ředitel Pražských symfoniků Ilja Šmíd.

Kulínskému soud kromě odnětí svobody zakázal i práci s mládeží. Podle médií bývalý sbormistr ještě před nástupem do vězení prodal svůj životní příběh americkým filmařům. „Ano, už jsem podepsal smlouvu s Američany. Scénář jsem ještě neviděl, prý ho právě teď píšou,“ řekl v roce 2009 časopisu Týden bývalý sbormistr.