Pochybnosti o oscarovém režiséru Affleckovi sílí, Pod rouškou noci je jen prázdná gangsterka

Ben Affleck si v novém filmu o Supermanovi zahraje Batmana

Ben Affleck si v novém filmu o Supermanovi zahraje Batmana Zdroj: profimedia.cz

Under the Cover of Darkness - druhé místo v kategorii Všeobecné zprávy, jednotlivý snímek. Uprchlíci putující pod rouškou noci.
Ben Affleck ve filmu Zúčtování
Multitalent. Ben Affleck sice nikdy nebude geniálním hercem, skvělým scenáristou a režisérem však možná ano
Ben Affleck ve filmu Argo
5
Fotogalerie

Ben Affleck se po oscarovém thrilleru Argo vrátil k režii další adaptací románu Dennise Lehana. Pod rouškou noci ovšem nabízí jen prázdnou gangsterku v hezkých kulisách.

Když Ben Affleck poprvé zrežíroval román Dennise Lehana Sbohem Baby, nastartoval tím novou fázi své kariéry. Z vysmívané herecké hvězdy se stal uznávaný režisér. O devět let a dva další režijní počiny později (z nichž Argo to dotáhlo až k Oscarovi za nejlepší film) se Affleck k Lehanovi vrátil, v době, kdy po akci Batman vs. Superman opět potřebuje posílit umělecký kredit.

Jenže jeho filmová verze Pod rouškou noci zpochybňuje znovu nejen jeho herecké schopnosti, ale nově i ty režijní. Příběh kriminálníka, který se za doby prohibice zaplete s velkými gangstery z Bostonu a pak šéfuje obchodu s alkoholem na Floridě, i ve filmu nese zřetelné stopy morálního dramatu o hříchu a odplatě. Hlavní hrdina Joe je romantický typ slušného člověka v neslušné práci.

Affleckův vyprázdněný herecký projev mu sebral veškeré charizma, Affleck režisér mu přitom dopřává příliš pozornosti. Joe během let projde dvěma vztahy, vězením, několika spory a několika vraždami a velkým kariérním postupem, což Affleck režijně vypoví v jednotvárném, nesoustředěném sledu mnoha nenapínavých scén.

Když se v jedné z nich objeví karikaturně šílený člen Ku-klux-klanu s rozštěpem a prvky vizáže i chování Elmera Fudda, začne vážně míněné ambiciózní drama připomínat Looney Tunes. Na povrchu vypadá Pod rouškou noci jako pořádná gangsterka. Obsahuje dost klobouků, širokých obleků, zbraní, jazzu, hvězd, hezkých žen v hezkých šatech a nezajímavých rolích (až na smutnou kazatelku Elle Fanningové) a ještě hezčího retro kouzla vyčarovaného hlavně pomocí kamery Roberta Richardsona.

Pak je tu i řada obvyklých gangsterských siláckých frází, očekávaných zvratů a několik konců. I celý děj zůstává na povrchu a jen nejasně dává tušit, že v předloze snad mohlo jít o něco víc než o neživotnou historku o zločinu a trestu s únavně plochým hrdinou.

Pod rouškou noci
(gangsterka, USA 2016, 129 minut)

Režie a scénář: Ben Affleck

Hrají: Ben Affleck, Chris Messina, Zoe Saldanaová, Chris Cooper

Premiéra: 12. ledna

Hodnocení: 40 %