PŘEHLEDNĚ: Hudební festivaly 2022. Praha, Ostrava a další města oslaví léto „bez covidu“

Festival Hrady.cz lákal před pandemií desítky tisíc návštěvníků.

Festival Hrady.cz lákal před pandemií desítky tisíc návštěvníků. Zdroj: Facebook České hrady

Cestovní pojištění: Na co si dát pozor?
Festival České hrady před propuknutím pandemie
Hudební festival Metronome
Festival Metronome 2016
5
Fotogalerie

S příchodem června startuje v Česku sezona koncertů a obřích festivalů. A bude hodně nabitá, jak v hlavním městě, tak v dalších regionech. 

Praha

Prague Summer Festival

Oficiální stránky akce praguesummerfestival.cz

Začátkem června se uskuteční tři koncerty v novém venkovním prostoru Power Station Holešovice v rámci Prague Summer Festivalu. Ve středu 8. června vystoupí američtí punk/hardcoroví muzikanti Rise Against, o den později zahraje indie-rockové trio alt-J a v neděli 12. června vystoupí legendární The Offspring.

Všechny kapely uvedou novinky i hosty. Rise Against a The Offspring vydali nová alba loni, alt-J představí desku z letošního roku.

Prague Summer Festival pořádá Ameba Production, která stojí za festivaly Rock for People, Kefír, showcase konferencí Nouvelle Prague či koncerty Rock for People Concerts.

Praha

Festival Metronome

Oficiální stránky akce Metronome

Festival Metronome bude po tříleté pauze čtyřdenní. „Začne ve středu 22. června, kdy se v areálu na pražském výstavišti uskuteční benefiční koncert Ukrainian Freedom Voices, a poslední koncerty hudebníci odehrají v sobotu. Časy jednotlivých koncertů jsou zveřejněny na oficiálních stránkách akce,“ uvedli organizátoři David Gaydečka a Martin Voňka.

Následovat budou další dny plné koncertů, na kterých vystoupí hvězdy jako Nick Cave, Beck či Underworld a další zahraniční a domácí umělci.

Hradec Králové

Rock for People

Oficiální stránky akce Rock for People

Festival Rock for People chystá největší ročník v historii festivalu. Ve dnech 15. až 18. června se představí skupiny Biffy Clyro, Royal Blood, Fall Out Boy, Green Day a řada dalších. Speciální sadu písní na přání si připravil tradiční účastník festivalu, pardubická Vypsaná fixa.

„Skutečnost, že je festival vyprodaný, je pro nás nesmírně cenná zpětná vazba, která nás pohání stále vpřed," uvedl ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes.

Vedle amerických kapel Green Day a Fall Out Boy v prostorách letiště v Hradci Králové zahrají Royal Blood, Biffy Clyro, Weezer, Enter Shikari nebo Sum 41. Tuzemské umělce na akci konané ve dnech 15. až 18. června zastoupí mimo jiné Bert & Friends, Deaf Heart, Ivan Mládek a Banjo Band nebo John Wolfhooker.

Ostrava  

Colours of Ostrava

Oficiální stránky akce Colours

​V ostravském industriálním areálu v Dolních Vítkovicích se po dvouleté přestávce v červenci uskuteční 19. ročník festivalu největšího tuzemského festivalu Colours of Ostrava. Startuje 13. července a potrvá do soboty 16. července. V těchto čtyřech dnech vystoupí také Kings of Convenience, Medusa, Hiromi, Inhaler, Larkin Poe, Modest Mouse, Phoebe Bridgers, Princess Nokia, Sleafords Mods, Tindersticks, Wardruna a řada dalších.

„Většina hvězd ohlášených na rok 2020, kdy byl festival z důvodu pandemických opatření zrušený, se zúčastní letos, z některých malých hvězd se navíc zatím za ty dva roky staly hvězdy velkých stage,“ uvádí ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Tábor

Mighty Sounds

Oficiální stránky akce Mighty Sounds

Festival Mighty Sounds letos proběhne 8. až 10. července na v areálu Čápův dvůr na okraji Tábora. Rovněž festival Mighty Sounds proběhne po dvouleté přestávce vynucené pandemií. Vedle tvrdší hudby je od roku 2017 součástí programu Mighty Sounds také akustická Black Coffee Stage. Pořadatelé lákají na pestrý doprovodný program, v kterém nechybí ani divadlo. Festivalu tradičně dominují zahraniční interpreti.

Mezi headlinery poutají pozornost především folkpunkové kapely Dropkick Murphys a The Rumjacks inspirované irskou hudbou, dále punkové kapely Anti-Flag, Social Distortion, Acidez anebo švédští rockeři Royal Republic. 

Jaroměř - Pevnost Josefov

Brutal Assault 

Oficiální stránky akce Brutal Assault

Brutal Assault je hudební festival který do josefovské pevnosti každoročně přiláká fanoušky metalu z celé evropy, ale i ze severní a jižní ameriky nebo Asie. Festival se zaměřuje na metalovou hudbu a její subžánry. Od roku 2007 se se koná v Josefově nedaleko Jaroměře. Brutal Assault patří mezi přední evropské festivaly svého žánru.

Letošní ročník se koná od 9. do 13. srpna. Headlinery jsou Mercyful Fate, Canibal Corpse,As I Lay Dying, Abbath, Static-X, Mayhem, Cradle Of Filth nebo Jinjer. Minulé dva ročníky ovlivnila covidová pandemie. V roce 2020 se festival konal pod názvem Josefoff, kde vystupovaly povětšinou české kapely. Rok 2021 se pak vrátil k původním názvu festivalu Josefstadt a vzhledem k letnímu rozvolnění proticovidových opatření napříč evropou zde byla vyšší účast zahraničních kapel. O této podobě festivalu mluvil v podcastu E15 Cast jeho pořadatel Tomáš Fiala.

Český Krumlov

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov

Oficiální stránky akce Mezinárodní hudební festival Český Krumlov

Za třicet let existence se festival stal jedním ze tří největších festivalů vážné hudby v České republice a nabídl 565 koncertů a představení, během nichž vystoupilo téměř třináct tisíc účinkujících ze čtyř desítek zemí. Festival přináší čtyři týdny hudby široce rozkročené mezi 15. a 21. stoletím.

Vodní hudba G. F. Händela na jezírku, Noc romantismu, houslista Václav Hudeček s mladými virtuosy, světová premiéra i barokní opera Farnace. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov naplánoval svůj 31. ročník na dny od 15. 7. do 6. srpna 2022. Svými 16 koncerty zaplní devět malebných venkovních scenérií i historických koncertních sálů města Český Krumlov a jeho okolí. 

Znojmo

Hudební festival Znojmo

Oficiální stránky akce Hudební festival Znojmo

Hudební festival Znojmo nabízí návštěvníkům spektrum hudebních stylů a stírá hranice mezi žánry. Letos se koná od 8. do 24. července. Hlavní téma festivalu tvoří operní nebo baletní dílo, které se uvádí v několika reprízách. Každý ročník se vyznačuje jasnou dramaturgií.

Na letošní akci se představí například trumpetista Laco Déczi se svou kapelou, houslista Pavel Šporcl či Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Orchestr hrající jazz, swing a taneční hudbu z 20., 30. a raných 40. let.

 Putovní festivaly

Hrady CZ

Oficiální stránky akce Hrady.cz

Festival Hrady CZ proběhne 15. a 16. července tradičně na hradě Točníku a dále se každý následující pátek a sobotu postupně představí na Kunětické hoře, Švihově, Rožmberku nad Vltavou, Veveří, Hradci nad Moravicí, Bouzově a své letošní putování uzavře 2. a 3. září na Bezdězu. Putovní festival Hrady CZ nabídne interprety z české a slovenské scény populární hudby.

S Rybičkami 48 a Chinaski v podhradí osmi kulturních památek vystoupí Anna K., Botox, David Koller, Divokej Bill, Mig 21, Mirai, Pokáč, Realita, Tomáš Klus, Trautenberk, UDG, Visací zámek, Vypsaná fixa a Xindl X.

Hudební festivaly v ČR: Mapa

Cestovní pojištění: Na co si dát pozor?

Video placeholde
Cestovní pojištění: Na co si dát pozor? • Videohub