RECENZE: Čtvrté a nejlepší album Poppy Ackroydové

Poppy Ackroyd

Poppy Ackroyd Zdroj: profimedia.cz

Poppy Ackroyd
Poppy Ackroyd
3
Fotogalerie

Poppy Ackroydová na sebe poprvé upozornila před několika lety v řadách skotských Hidden Orchestra, jednoho ze zajímavějších novodobých uskupení, které promyšleně propojuje elektroniku se živými nástroji nebo s prvky vážné hudby. Jejich skladby a desky tak ve velké míře připomínají zvukovou stopu k již existujícím i nenatočeným filmům.

Mimo domovskou kapelu vydává Poppy Ackroydová i sólová alba, na nichž více zúročuje klasické hudební vzdělání v oboru klavír a housle. I její čtvrté – novinka Resolve – rozvíjí důvěrně známou formuli. Poppy skladby i nadále přede z navrstvených smyček klavíru a houslí. Tedy jednotlivé motivy, ať již ve studiu nebo na koncertě, živě nahrává a vrství přes sebe. Bez většího využití efektů a pouze lineárně: ve stejném pořadí, jako je k sobě přidává, je často postupně i „odpojuje“. Skladby tak mají až předvídatelný průběh i završení.

Ani nad její aktuální nahrávkou stejně tak nelze než varovně povytáhnout obočí nad jednou ze slabin moderní vážné hudby či chcete-li popminimalismu. V poněkud nešťastné konstelaci se tu setkávají skladatelská i hráčská omezení a stereotypy.

Jistě, oblíbené tóniny, tempa, orchestrace měli i velcí mistři, ale místy si nad Resolve opravdu postesknete, oč živěji by deska zněla díky nepředvídatelnému vpádu sólového partu jakéhokoli hosta, případně jak by ji oživilo zacvakání producentských nůžek, které by s jinak nápaditými smyčkami naložily po svém. I tak je ale Resolve jejím zatím nejlepším sólovým počinem.

Autor je spolupracovníkem redakce

Poppy Ackroydová: Resolve
Vydal: One Little Indian Records
Délka: 47 minut
Hodnocení: 80 %