Recenze: Drama podržel Fassbender

Herec Michael Fassbender ve filmu Proti vlastní krvi

Herec Michael Fassbender ve filmu Proti vlastní krvi Zdroj: Cinemart

Krimi drama Proti vlastní krvi o kočovné skupině zlodějíčků postrádá originalitu i napětí, ačkoli staví Michaela Fassbendera po bok dalšího skvělého herce, Brendana Gleesona.

Celovečerní debut britského televizního režiséra a vizuálního umělce Adama Smithe, česky nazvaný Proti vlastní krvi, na papíře slibuje velký herecký souboj dvou z nejlepších irských herců dneška – Michaela Fassbendera a Brendana Gleesona. V příběhu muže, jenž by se možná chtěl vymanit z vlivu svého dominantního otce kriminálníka, ovšem nakonec dominuje jen Fassbender. A pouze jeho charizmatický výkon dává smysl ohranému nevýraznému ději o rozdělené loajalitě.

Gleesonův šéf divokého klanu kočovných zlodějíčků v Anglii, do nějž patří i ponedostal dost prostoru. Pozornost leží na roli Fassbendera, jenž hraje muže bez vzdělání, který dosud žil, jak jeho otec chtěl.

Nyní má ale vlastní rodinu a v jejím zájmu by měl svůj životní styl změnit, aby jeho děti mohly chodit do školy a naučit se něco víc než krást a ujíždět policistům v autě. Nebo nic změnit vlastně nechce? Rozhodování mu zabere celý film a končí utopené v sentimentalitě.

Český název Proti vlastní krvi mylně naznačuje tvrdý střet uvnitř rodiny, původní titul Trespass Against Us přesněji vypovídá, že tato ne moc sympatická ani moc zajímavá skupina je soudržnější, než v podobných krimi dramatech bývá. Titulní citát z bible také už varuje před náklonností tvůrců k velkým gestům, jež se do filmu natočeného podle stylu britského sociálního realismu s důrazem na autenticitu prostředí nijak nehodí. Alastair Siddons přitom scénář napsal na základě svého dokumentu o skutečné, podobné rodině.

Blízké pozorování bez velkého příběhu či napětí disponuje určitou syrovou energií, bez Fassbendera by se ovšem většina přitažlivosti dobrovolně vyděděného klanu rozplynula. Jeho charizmatický výkon, jenž se snaží hledat v postavě nerozhodného muže víc vrstev, je ten hlavní a bohužel skoro jediný důvod, proč stojí Proti vlastní krvi za vidění.

Proti vlastní krvi
(drama, Velká Británie 2016, 99 minut)
Režie: Adam Smith
Hrají: Michael Fassbender,
Brendan Gleeson, Rory Kinnear,
Lyndsey Marshalová
Hodnocení: 50 %