Recenze: Neuvěřitelný Ivan Král. Život českého emigranta představuje pozoruhodná autobiografie

Ivan Král

Ivan Král Zdroj: profimedia.cz

Ivan Král
Ivan Král
Ivan Král
Skladatel Ivan Král
Skladatel Ivan Král
11
Fotogalerie

Životy českých emigrantů ve Spojených státech i jinde už vydaly na mnoho pozoruhodných (auto)biografií. Zvláště když dotyční dokázali prorazit ve světovém měřítku jako například režisér Miloš Forman nebo herec Jan Tříska. Jedním z nich je i rocker Ivan Král, zásadní muzikantská a skladatelská součást skupiny jedné z ikon sedmdesátých let zpěvačky Patti Smith, a posléze spoluhráč punkové legendy Iggyho Popa.

Příběh českého muzikanta – symbolicky a zcela pravdivě nazvaný Neuvěřitelný Ivan Král – zpracoval hudební publicista a nynější šéf Akademie populární hudby a cen Anděl Jan Vedral.

Zásadním zdrojem mu byly rozhovory s Ivanem Králem. V nich Král velmi podrobně a pečlivě vzpomíná na všechno možné – dětství, cestu k muzice či odjezd do Spojených států, kam jako teenager v roce 1966 nedobrovolně emigroval s rodiči.

Následuje popis občas trnitého života mladého emigranta pracujího chvíli na benzinové pumpě a chvíli pro slavné beatlesovské vydavatelství Apple Records. A to třeba znamenalo převoz Rolls-Royce Johna Lennona na určené místo a další služby kultovní skupině a jejich tehdejšímu klíčovému manažerovi Allenu Kleinovi. 

Hlavní část je samozřejmě věnována pozdějšímu hraní s Blondie, Patti Smith, Popem a vztahy a přátelství s lídrem Kiss Genem Simmonsem, Lou Reedem a dalšími, která je obecně i kronikou rocku, punku či undergroundu od sedmdesátých let, i létům práce producenta pracujícího po sametové revoluci s Lucií a dalšími českými kapelami.

A nutno přiznat, že autor si se vzpomínkami Ivana Krále – jednoho z nejsympatičtějších českých muzikantů – poradil na výbornou. Kdo měl někdy možnost se s Králem setkat, v knize jej pozná skutečně takového, jaký je – skromný, nad věcí a zapálený do muziky a ničeho jiného. A ano – s neuvěřitelným životem.

Honza Vedral: Neuvěřitelný Ivan Král

Vydal: Slovart
Hodnocení: 90%