Rowlingová dokazuje, že umí vyprávět i pro dospělé

J. K. Rowlingová

J. K. Rowlingová Zdroj: isifa

Nová kniha J. K. Rowlingové Prázdné místo, které je po sáze o Harry Potterovi její první knihou pro dospělé, asi nemohla být posazena do obyčejnějšího a komornějšího prostředí, než je anglické maloměsto s názvem Pagford. Děj startuje náhlou smrtí čtyřicátníka Barryho, jíž se uprázdnilo místo v tamějším zastupitelstvu, točí se kolem osudů několika místních rodin.

Barryho smrt postupně odhaluje velikost vředu, který pod uhlazeným maloměstským povrchem vyrostl: ostrý střet mezi spořádanými starousedlíky a obyvateli nechvalně proslulé čtvrtě Fields, respektive zastánci jejich práv. Ukazuje se, že zemřelý místní politik svým charizmatem jako jediný dokázal držet obě strany na uzdě a nikdo z jeho případných nástupců to už nedokáže.

Klíčovým a nejdrsnějším, příběhem je osud rodiny Weedonových, reprezentantů sociálně vyloučené čtvrti levných obecních bytů Fields. Rowlingová zblízka popisuje život britských „white trash“, jak podotýkají starousedlíci, lidí, kteří v životě nepracovali ani jediný den. Všímá si chudoby, rozpadlých vztahů, týraných dětí, závislostí, násilí, znásilňování, jednoduše lidí, jejichž život probíhá úplně pasivně, redukován pouze na „případ“ pro armádu sociálních pracovníků, terapeutů a lékařů. Ukazuje, jak je nesmírně obtížné se z tohoto prostředí vymanit.

Zdánlivě banální ústřední dějová linie je strhujícím čtivem až do konce – i přes pětisetstranovou masu textu. Rowlingová dokazuje, že je fenomenální vypravěčkou, charaktery i situace jsou vykresleny plasticky a uvěřitelně.

Z umístění příběhu do dění kolem zastupitelstva Pagfordu čiší úporná snaha utéci od pohádky Harryho Pottera do maximální obyčejnosti. Přesto jeho stín autorku dostihuje. Nejsilnější je Rowlingová v charakterech několika teenagerů, kteří se postupem času stávají hlavními hybateli děje v městečku. Spolu s nimi revoltuje proti maloměšťáctví dospělých (což je i ústředním tématem Harryho Pottera nehledě na jeho barvitý svět), proti jejich zbabělosti, malosti, úzkoprsosti, vypočítavosti, bezcitným partnerským svazkům. Spolu s teenagery hledá ve světě autenticitu.

Čtěte také:

Nová kniha Rowlingové má v Británii a USA smíšené recenze

Autorka Harryho Pottera vydá ve čtvrtek novou knihu

Přílišná touha po opravdovosti spolu se snahou „napravit“ rodiče ale vede středoškolské hrdiny ke zkáze: Krystal Weedonovou k sebevraždě, sikhskou dívku Sukhvinder k sebepoškozování, frajera Stuarta ke stejné zbabělosti, pro kterou nenávidí svého otce. Až za cenu těchto obětí se vzduch v Pagfordu změní a trochu pročistí.

J. K. Rowlingová: The Casual Vacancy

Nakladatelství: Little, Brown and Company, 2012
Hodnocení: 80 %