Rozpočet Hry o trůny zlomil seriálové rekordy, k filmům má ale stále daleko

Hra o trůny končí osmou řadou.

Hra o trůny končí osmou řadou. Zdroj: HBO

Hra o trůny končí osmou řadou.
Hra o trůny končí osmou řadou.
Hra o trůny končí osmou řadou.
Hra o trůny končí osmou řadou.
Hra o trůny končí osmou řadou.
12
Fotogalerie

Premiéra poslední řady seriálu Hra o trůny, který před osmi lety začala vysílat americká televizní stanice HBO, se blíží. První dil osmé série čeští diváci uvidí už v pondělí, její rozpočet je přitom v rámci seriálové tvorby rekordní. V porovnání s filmovou produkcí je ale stále o několik řádů nižší. 

Rozpočet Hry o trůny roste s každou další sérií. Poslední řada, která bude mít šest dílů, vyjde podle experta na seriál Kima Renfra zhruba na 90 milionů dolarů. „Jedna epizoda bude stát asi 15 milionů dolarů, což je opravdu astronomická částka. V poslední sérii bude všechno větší – bitvy i draci,“ řekl Renfro pro web Business Insider.

Velikost poslední série pro magazín Variety potvrdil i bývalý šéf HBO Richard Plepler. „Tvůrci pořadu překročili seriálový rámec a natočili šest kompletních filmů, První reakce, kterou jsem při sledování měl, byla, že sleduji film,“ řekl Plepler.

Režisér Alan Taylor, který dohlížel na devátý díl první série, v rozhovoru pro Vanity Fair upozornil skutečnost, že jedna z nejemotivnějších scén osm let staré první série – zabití Eddarda Starka – je krásným příkladem střídmého rozpočtu, který měli tvůrci zpočátku k dispozici.

„Je legrační se na to dnes koukat a vidět, jak chabá ta scéna byla v porovnání se současnými díly. V době natáčení první série jsme ještě nevěděli, jak velkou oblibu mezi diváky si seriál získá, takže jsme na tvorbu neměli moc peněz,“ řekl Taylor, který režíroval sedm seriálových epizod. 

Hra o trůny: Návrat postav a nečekaný konec. 7 překvapení, která přinesl třetí díl seriálu. Více zde >>>

Přestože tvůrci seriálu hospodaří se stále rostoucím rozpočtem, k filmové produkci mají stále daleko. Hollywoodských velkofilmy se často točí i za více než dvě stě milionů dolarů. Nejúspěšnější film loňského roku Avengers: Infinity War vyšel podle odhadů až na 400 milionů dolarů a v kinech vydělal více než dvě miliardy.

Závěrečná řada seriálu bude mít v Česku premiéru 15. dubna a divákům nabídne šest epizod. Tvůrci Hry o trůny David Benioff a D. B. Weiss se po letech televizní tvorby přesouvají do studia Disney, pro které natočí filmovou trilogii ze světa Hvězdných válek.

Příjmy televizního kanálu HBO, který patří americké mediální společnosti Time Warner, v loňském roce stouply o 12,7 procenta na 1,68 miliardy dolarů. Do jejího portfolia patří kromě megaúspěšné Hry o trůny ještě například seriály Soumrak templářů, Temný případ nebo show Co týden dal a vzal moderátora Johna Olivera.

Podívejte se na trailer poslední řady seriálu: