Disney se chystá streamovat filmy, práva na kompletní Hvězdné války ale zatím shání marně

Hvězdné války

Hvězdné války Zdroj: profimedia

Disney
Solo: Star Wars Story
Solo: Star Wars Story
Solo: Star Wars Story
Rogue One: Star Wars Story
6
Fotogalerie

Společnost Walt Disney se v příštím roce chystá spustit vlastní platformu na streamování filmů, naráží ale na komplikace. Podle informací agentury Bloomberg Disney nejspíš nebude nabízet jedny z nejúspěšnějších snímků současné kinematografie - všechny dosud vzniklé filmy ze série Hvězdné války. Příčinou jsou problematická vyjednávání o televizních právech.

Distribuční práva na filmovou sérii Star Wars Disney v roce 2016 prodal za 275 milionů dolarů společnosti Turner Broadcasting, která spadá pod mediální impérium AT&T. Zástupci Disneyho s Turner Broadcasting o nabytí práv nedávno předběžně jednali, ale předběžná nabídka společnosti Disney se zatím nesetkala se zájmem druhé strany, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje obeznámené se situací.

Pokud se obě společnosti nedomluví, bude Disney disponovat právem pouze na nejnovější film z řady Star Wars – Epizodu IX, která bude mít premiéru až na konci roku 2019, půl roku po plánovaném spuštění streamovací služby.

Zájem diváků o Hvězdné války se ovšem Disney na svém videokanálu pokusí uspokojit aspoň novým seriálem z prostředí slavné série. Ten ale bude s rozpočtem „pouhých“ 100 milionů na 10 dílů spíše jejím chudým bratříčkem.

Turner Broadcasting momentálně disponuje právy na Hvězdné války natočené od roku 1977 do 2005 studiem Lucasfilm, ale i na nejnovější tituly, které od roku 2012 produkuje Disney.

Největší konkurencí disneyovské streamovací služby, která zatím nemá jméno, bude společnost Netflix. O místo na trhu se bude muset poprat i s dalšími službami jako je HBO Go nebo Hulu.