Sběratelé umění jsou při chuti, loni u největších aukčních síní utratili přes 10 miliard dolarů

Aukční síň Christie´s

Aukční síň Christie´s Zdroj: Profimedia.cz

Rekordní dražba triptychu Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda v newyorské aukční síni Christie's.
Dražba aukční síně Christie's lámala rekordy.  Doslova bitva se strhla o dva obrazy Andyho Warhola, které se nakonec prodaly za více než 150 milionů dolarů.
Obraz Leonarda da Vinci Salvator Mundi
4
Fotogalerie

Po propadu v roce 2016 se trh s uměním loni opět nadechl ke slušnému růstu. Největší světové aukční sítě Christie’s a Sotheby’s loni utržily na aukcích 10,5 miliardy dolarů. O rok dříve od sběratelů inkasovali 8,5 miliardy dolarů. Pro srovnání, na českém aukčním trhu se loni protočilo 1,4 miliardy korun.

Christie’s se povedlo loni zvednout dolarové tržby o 21 procent na 6,6 miliardy dolarů. Aukcím dominoval prodej obrazu Salvator Mundi od Leonarda da Vinci za který sběratel na listopadové aukci v New Yorku zaplatil 450,3 milionu dolarů.

Nejaktivnější byli u Christie’s loni sběratelé v Americe. Tamní aukční tržby dokázali nafouknout o 62 procent na 3,2 miliardy dolarů. Kupujících, kteří byli ochotní utratit víc než milion liber, loni přibylo o 40 procent. Počet uměleckých děl, jejichž cena se vyšplhala nad 10 milionů liber, z 26 v roce 2016 na 65 v loňském roce.

„Rok 2017 byl pro Christie’s nezapomenutelný jak díky růstu tržeb tak dííky výjimečným aukcím, jako byl Leonardův Salvator Mundi. Letos se opět zaměříme na rozšiřování naší klientské základny a zlepšování především našich online služeb. Slibná bude aukce Rockefellerovy sbírky,“ uvádí šéf Christie’s Guillaume Cerutti.

Sběratelé z Evropy a Středního východu utratili na aukcích Christie’s o 52 procent více peněz než v roce 2016. K vrcholům evropských aukcí patřil prodej obrazu Ptačí peklo od Maxe Beckmanna za 36 milionů liber. V říjnu se rekordních statistik zapsala aukce Rudé lebky od Jean-Michela Basquiata za 16,5 milionu liber. Rekordní byla také večerní aukce poválečného a současného umění, na které sběratelé nechali 134 milionu liber.

Konkurenční aukční síň Sotheby’s za první tři čtvrtletí loňského roku uvedla růst aukčních tržeb o 9 procent na 3,4 miliardy dolarů. Předběžný odhad za celý loňský rok v lednové prezentaci pro investory vyčíslila na 4,7 miliardy dolarů, což je proti roku 2016 růst o 13 procent.