Slovanská epopej je po 84 letech vystavena v Praze

Slovanská epopej se vrátila do Veletržního paláce

Slovanská epopej se vrátila do Veletržního paláce Zdroj: ctk

Monumentální dílo malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej je po 84 letech znovu vystaveno ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze. Obrazy, jejichž loňské stěhování z Moravského Krumlova vyvolalo bouřlivou diskusi, uvidí první hosté při večerní vernisáži. Od čtvrtka se expozice otevře široké veřejnosti.

Cyklus 20 obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů a Moravanů byl poprvé vystaven v roce 1928 právě ve Veletržním paláci. O několik let později byla plátna srolována a v depozitáři čekala na další výstavu až do roku 1963. Od té doby až do loňska visela v zámku v Moravském Krumlově, který ale léta chátral.

O přemístění epopeje do Prahy, které Mucha dílo daroval, se hovořilo již od počátku 90. let. Po mnohaměsíčních sporech se nakonec první obrazy vydaly na cestu do Prahy loni v únoru, poslední dorazily v listopadu. Příprava expozice trvala kvůli technickým potížím několik měsíců, vyšla na 36 milionů korun. Město přitom Galerii hlavního města Prahy (GMHP) schválilo na investice 15 milionů korun. „Galerie si musí poradit v rámci svého rozpočtu. Položky se navyšovat nebudou,“ řekl novinářům radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

Slovanská epopej se vrátila do Veletržního paláceSlovanská epopej se vrátila do Veletržního paláce | ctk

Proti stěhování se postavil Moravský Krumlov, soudní cestou se mu snažil zabránit i malířův vnuk John Mucha. Odvolával se přitom na podmínku svého děda, že obrazy mají být vystaveny na důstojném místě. Město by mělo pro plátna vystavět novou budovu, nemá na ni ale peníze. Nikdo z odpůrců stěhování epopeje se dnešního zahájení výstavy nezúčastnil. „Považoval bych za provokaci je pozvat,“ uvedl na tiskové konferenci předseda zastupitelského výboru pro kulturu Ondřej Pecha (ODS).

Moravský Krumlov, který po desítkách let zažívá první turistickou sezonu bez epopeje, čeká nižší návštěvnost. Restauratéři a hoteliéři odhadují propad tržeb až o 30 procent. Lidé ale stále doufají, že se epopej do města vrátí. Praha má ale jiná názor. „Zámek není ve stavu, aby v něm epopej vystavena být mohla a nemyslím si, že by v dohledné době v takovém stavu byl,“ řekl Novotný.

Definitivní umístění monumentálního díla tak stále není vyřešeno. Praha má Velkou dvoranu Veletržního paláce pronajatou od Národní galerie na dva roky za 10 milionů korun. Ředitel galerie Milan Bufka ale doufá, že dílo zůstane ve Velké dvoraně vystaveno alespoň pět let.

Restaurátoři a kurátoři připravovali výstavu ve Velké dvoraně tak, aby na sebe jednotlivá plátna navazovala. „Obrazy jsou řazeny chronologicky podle výjevů, které jsou na nich znázorněny,“ řekla dnes Lenka Bydžovská, která se na instalaci podílela. Dějiny Slovanů byly podle ní pro umělcovu tvorbu inspirací, byly základem pro jeho uměleckou představivost. „Epopej bych nemohla doporučit jako učebnici dějepisu… je to fiktivní svět,“ uvedla Bydžovská. „Mucha si upravil historii tak, aby vyhovovala jeho záměrům,“ doplnila.