South Park je zpět v plné síle, je nejdůležitějším dílem televize

South Park

South Park Zdroj: South Park

South Park, seriály
Božská ekonomika.V jedné z epizod seriáluSouth Park tvůrci poukázalina abstraktní podstatuekonomických zákonů,jimž nikdo nerozumí.Proto obyvatelé městečkapodlehnou představě,že ekonomika je božstvo, ježsvým utrácením naštvali,a ono je opustilo
3
Fotogalerie

Animovaný seriál o jednom zapadlém horském městečku v Coloradu vstoupil do 20. série. Tvůrci Matt Stone a Trey Parker znovu dokazují, že tvoří nejdůležitější dílo současné televize.

Má za sebou teprve dvě epizody, ale již nyní je jisté, že 20. série seriálu Městečko South Park bude patřit k událostem televizního podzimu. Hlavní tvůrci Matt Stone a Trey Parker pokračují ve směru, jímž slavný seriál poslali od minulé řady.

Tedy jednotlivé epizody už nejsou uzavřené, ale celá série je jedním dlouhým příběhem. Ale jinak je vše při starém. South Park je dokonalou satirou dnešního světa, současné Ameriky nebo virtualizace našich životů. A kdo nezná termíny jako trolling a není do velkého detailu zběhlý v současné popkultuře či zámořské politice, tak se v seriálu již nemá možnost zorientovat.

Ostatní ale dostanou něco fantastického. Dokonalý pohled na aktuální stav člověka v postmoderním světě, jehož pravidla málokdo zná a ještě méně lidí chápe. Tvůrci South Parku je možná také nechápou, nečiní jim ale žádné potíže si z nich dělat legraci.

Například si utahují z patosu, který lidé prezentují na svých profilech všech sociálních sítí. Dělají si legraci z toho, když se někdo odhlásí z Twitteru (tryzna ve škole za spolužačku, která zahodila svůj mobil). Vykreslují „trolla“, jenž internet a sociální sítě zahlcuje nenávistnými statusy. Nejhorší zločin je, když přimalovává lidem do jejich rozjuchaných fotek z dovolené penisy do úst.

Ano, South Park zůstává vulgární, ale jakékoli sprosté slovo, jakýkoli obscénní výjev tu má jasnou funkci – poukázat na klišé současného světa. Do toho všeho tvůrci míchají aktuální události, které se odehrály jen pár dní (a někdy i hodin) před premiérou daného dílu. South Park totiž na rozdíl od jiných seriálů vzniká ad hoc, nikoli s pevným scénářem napsaným měsíce před natáčením.


A samozřejmě si tvůrci pozvolna připravují půdu pro velké finále v podobě amerických voleb. Tedy volbou mezi „Giant Douche“ (Mr. Garrison jako seriálová verze Donalda Trumpa) a „Turd sandwichem“ (Hillary Clintonová). To jsou výrazy vycházející z mytologie seriálu (objevují se vždy kolem prezidentské volby) a nelze je nijak slušně přeložit.

Jednotlivé motivy, linky a celky se pak slévají v naprosto nepopsatelný příběhový tok, který nemá obdoby v televizi ani v jiném médiu. Je extrémně rychlý, neustále odkazující na všechno možné, a v důsledku toho divácky náročný. Ale zároveň se jedná o neskutečně progresivní a moderní ukázku toho, jak bude vypadat zábava v dalších letech. Čeští diváci mohou nejnovější epizody South Parku sledovat na stanici Prima Comedy Central vždy v úterý.


South Park 20

(animovaný, USA, deset epizod)

Hlavní tvůrci: Matt Stone, Trey Parker

Hodnocení: 100%