Startuje oslava mladé kinematografie Fresh Film Fest

Zahajovací film. Letošní ročník festivalu odstartuje projekce filmu Blue Valentine s Ryanem Goslingem a Michelle Williamsovou v hlavních rolích

Zahajovací film. Letošní ročník festivalu odstartuje projekce filmu Blue Valentine s Ryanem Goslingem a Michelle Williamsovou v hlavních rolích Zdroj: fresh film fest

Projekce snímku Blue Valentine, který byl nominovaný na Oskara, zahájí dnes večer již osmý ročník filmového festivalu Fresh Film Fest. Festival zaměřený na debutovou a studentskou tvorbu uvede ode dneška až do 28. srpna v Praze téměř 120 snímků v soutěžní i nesoutěžní části.

Fresh Film Fest nabídne hned dvě soutěže pro mladé talenty filmové režie. O vítězství v mezinárodní soutěži prvních a druhých celovečerních filmů Fresh Generation se utká šest snímků (český zástupce bohužel chybí); soutěž studentských snímků Konfrontace pak nabídne patnáct uchazečů. Chybět nebude ani soutěž animovaných a experimentálních děl Theatre Optique a soutěž českých filmových studentů Fresh Czech.

„Oproti loňsku jsme posílili především nesoutěžní program s celovečerními debutovými filmy, to jest s prvními nebo druhými snímky daného režiséra,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta. „Řada z nich prošla festivaly v Cannes, Berlinale či Sundance. Jejich společným jmenovatelem je jejich progresivnost, neotřelost a novátorství,“ dodává Pošta.

V nesoutěžních sekcích tak festival nabídne vůbec to nejzajímavější ze svého letošního menu. Vedle zmíněného snímku Blue Valentine to bude například dvoudílné policejní drama režiséra Josého Padilhy Tropa de Elite (Elitní jednotka), jehož první díl získal v roce 2008 Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu a loňské pokračování se stalo divácky nejúspěšnějším brazilským filmem roku. Oba snímky pak lákají také aureolou kontroverze, protože pojednávají o problematice brazilských ozbrojených složek otevřeně a syrově.

Zábavu zcela jiného druhu pak nabídne zakončovací snímek Rare Exports, celovečerní debut finského režiséra reklam a videoklipů Jalmariho Helandera. Snímek ve fantaskní dobrodružné atmosféře a s velkou nadsázkou popisuje, co se stane, když americká korporace objeví za polárním kruhem místo, kde sídlí opravdový Santa Claus.

Větší prostor dostane populární žánr hororu, kterým se mladí filmaři zabývají stále častěji. Fresh Film Fest uvede například atmosférický snímek Stake Land (Země kůlů) amerického nezávislého filmaře Jima Mickleho, který lze popsat jako mix upírského filmu a chmurné postapokalyptické vize románu Cormaca McCarthyho Cesta a westernové estetiky. Zaujmout by mohl také belgický příspěvek Vampires (Upíři), fiktivní dokument režiséra Vincenta Lannoo nebo dvojice celovečerních děl inspirovaných legendárním spisovatelem H. P. Lovecraftem (Volání Cthulhu a Šepot v temnotách).

Zřejmě největší událostí letošního ročníku Fresh Film Festu ale bude první česká veřejná projekce kultovního seriálu z roku 1982 Police Squad! Šestidílný projekt autorské trojice Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker předcházel sérii filmů Bláznivá střela a vůbec poprvé se v něm představila postava popleteného poručíka Franka Drebina v podání Leslieho Nielsena.

Fresh Film Fest (24.–28. srpna)

» Tropa de Elite 1 a 2 (režie José Padilha)
» The Yes Men Fix The World (režie Andy Bichlbaum a Mike Bonanno)
» Hwanghae (režie Na Hong-jin)
» Blue Valentine (režie Derek Cianfrance)
» Rare Exports (režie Jalmari Helander)
» Vampires (režie Vincent Lannoo)
» Police Squad! (tvůrci Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker)
» Das letzte Schweigen (režie Baran bo Odar)
» Stake Land (režie Jim Mickle)
» Poll (režie Chris Kraus)
» The Call of Cthulhu (režie Andrew Leman)
» The Whisperer in Darkness (režie Sean Branney)