Traband se vrací posmutnělými příběhy z žižkovského světa

Lídr. Mozek
Trabandu
Jaroslav
Svoboda
na novince
znovu
prokazuje
empatii
s obyčejným
člověkem

Lídr. Mozek Trabandu Jaroslav Svoboda na novince znovu prokazuje empatii s obyčejným člověkem Zdroj: ctk

Pražský Žižkov býval a stále je zdrojem inspirace. Platí to už od dob kdysi kultovní parodie na šestákové detektivky Z tajností žižkovského podsvětí pánů Rady a Žáka, a to i pro méně bystré a vnímavé pozorovatele, než jakým je lídr skupiny Traband Jaroslav Svoboda.

Starší i nové písně věnované příběhům tamních postaviček nyní i díky tomu, že ty starší se příliš nehodily na předchozí alba, dospěly k soubornému vydání na albu Neslýchané!

V písničkách se míjí učitelé a učitelky, z nichž někteří byli pro smích a jiné zdrojem prvních erotických představ, bezdomovci, kteří jako princové přinášejí dary své princezně, tajemní a spořádaní pánové, z jejichž sklepa se ovšem ozývají velmi podivné zvuky, opilci hledající nad ránem klíče od domu i příslušníci jedné etnické menšiny, z nichž jeden je navíc zdrojem vcelku vtipné slovní hříčky (déja vu – Deža ví).

Nechybí ani variace na věčné téma Bonnie a Clyda prchajících před zákonem, u nichž je představa, že píseň byla inspirována skutečnými postavami, poněkud neuvěřitelná, ale zase je to jedna z nejlepších písní na desce, takže vem to nešť. To vše ve stylově různorodém balení, takže příznivci očekávající další příval nářezu v jejich dřívějším osobitém stylu dechno budou poněkud zklamáni; ale to nevadí.
Možná není nové album tak rozervané jako ty předchozí.

Možná na něm není tolik nazlobenosti na okolní svět jako v Tichém muži z alba Přítel člověka, tolik osamocení jako v příběhu o Panence Bárbí&Málborou Menovi, ani tolik naděje na existenci lana, co k nebi nás poutá. Není to ani příliš veselé poslouchání a při Svobodově empatii s normálním, tedy vnímavým a přemýšlivým, člověkem bez jakékoli dehonestace tohoto pojmu tomu ani jinak být nemůže. Je to ale další neobyčejné a nadprůměrné album, jakých se za rok na celé české scéně urodí jen pár.

Jako náplast a zdroj jistého optimismu tak lze vnímat druhou část nové desky, kterou je DVD s 12 písničkami tlumočenými do českého znakového jazyka pro neslyšící. Krom toho, že jim udělá radost, je potěšením se na něj podívat i pro slyšícího trabandího příznivce. Jedinými účinkujícími v prostých, ale působivých videoklipech jsou lidé znalí tlumočení do znakového jazyka, kteří svým projevem a ve svých kostýmech vypadají více jako herci z bejbypankového Kašpárka v rohlíku než tlumočníci, což je míněno výsostně pozitivně.

Traband: Neslýchané!

Vydavatel: Supraphon, 2011
Hodnocení: 90 %