Transport ledu se pouští do hlubin neznámého vesmíru

Kniha Transport ledu

Kniha Transport ledu

Nakladatelství Triton v češtině vydává sci-firomán Transport ledu napsaný původem astrofyzikem Alastairem Reynoldsem. Díky akademické průpravě autora se Transport ledu může pochlubit vlastností u jiných sci-finepříliš častou – dokonalou uvěřitelností.

Jednoho dne zcela znenadání opustí Janus, jeden z měsíců Saturnu, svou oběžnou dráhu a zamíří mimo sluneční soustavu. Po jeho stopách se vydává posádka na těžařské lodi Rockohopper, která je v tu dobu jako jediná v jeho dosahu. Netrvá dlouho a ocitají se v bodu, z něhož není cesty zpět, a jsou tak donuceni Janus osídlit a vybudovat si na něm společenství.

Kniha Transport leduKniha Transport ledu

Zatímco se snaží odhalit jeho tajemství, Janus je táhne stále hlouběji do vesmíru, kde na ně čeká objev navždy měnící jejich životy. Čím více se mu přibližují, tím více atmosféra houstne a vzájemná důvěra začíná praskat jako skořápka od vajíčka.

Reynolds čtenáře bez problémů přesvědčí o tom, že něco takového by se mohlo opravdu stát. Navíc dokáže pracovat s postavami, které prochází postupným vývojem, a z nichž dominují zejména Světlana a Bella. Ty jsou nejdříve nejlepšími kamarádkami, ale postupně se názorově rozcházejí, až stanou proti sobě. Jejich konflikty tvoří jednu z nejdůležitějších složek románu a dodávají mu na dramatičnosti a epičnosti. Bohužel právě epičnost autor nedokázal udržet až do konce.

V dnešní době, kdy v žánrové literatuře převládá fantasy, je každá sci-fi vzácná. A zvlášť je-li vydařená tak jako Transport ledu. Ten představuje jednu z nejlepších žánrových knih letošního roku a uniknout by neměla všem, kteří rádi čtou Sira A. C. Clarka a milují výpravy do vesmírných dálek.

Alastair Reynolds: Transport ledu, Nakladatelství: Triton, 2012, Překlad: Petr Kotrle, Hodnocení: 80 %