Tržby nového Batmana už překonaly 800 milionů dolarů

Batman - Temný rytíř povstal

Batman - Temný rytíř povstal Zdroj: warner bros.

Přes pomalejší rozjezd se závěrečnému dílu batmanovské trilogie Christophera Nolana nazvanému Temný rytíř povstal dále daří. Jeho celosvětové tržby v pondělí překonaly hranici 800 milionů dolarů, dle serveru boxofficemojo.com má na kontě již 835,5 milionu dolarů. Zatímco v amerických kinech již snímek vyklízí pozice (během uplynulého víkendu se umístil až na třetí příčce žebříčku návštěvnosti), ve zbytku světa Batman nadále plní kinosály.

Kromě USA, kde tržby dosáhly 390 milionů dolarů, nejvíce utržil ve Velké Británii (přes 48 milionů dolarů), Jižní Koreji (více než 36 milionů dolarů) a Austrálii (téměř 35 milionů dolarů). Jeho stávající celosvětové tržby snímek prozatím řadí na 30. místo historických tabulek nejvýnosnějších filmů všech dob. První je nadále Avatar s tržbami 2,8 miliardy dolarů.

Zajímavé srovnání nabízí statistiky návštěvnosti předchozích dvou Nolanových snímků. V roce 2008 jeho druhý Batman nazvaný Temný rytíř pokořil hranici jedné miliardy celosvětových tržeb. Přitom poměr domacích tržeb k neamerickým byl ve prospěch domácích kin (53,2 procenta v USA ku 46,8 procentům ve zbytku světa).

Naopak následujícímu Nolanovu filmu Počátek (2010) se výrazněji dařilo ve světě. Domácí tržby se zastavily na částce 292,6 milionu dolarů, což představovalo pouhých 35,4 procenta z celkových tržeb. Naopak ve světě Počátek utržil 533 milionů dolarů.