Úplný Forman zpět v Praze

Miloš Forman

Miloš Forman Zdroj: CTK

Patří mezi nejvýznamnější filmové tvůrce vůbec, celosvětově je asi nejznámějším českým umělcem a letos oslavil osmdesáté narozeniny. Ačkoli svůj poslední plnohodnotný celovečerní film natočil Miloš Forman již před šesti lety, stále vzbuzuje zaslouženou pozornost. Kompletní retrospektivu držitele dvou Oscarů za režii a spousty dalších ocenění představí ode dneška až do 13. prosince Forman festival v Městské knihovně v Praze.

Kromě případných bonusů na různých DVD s Formanovými snímky nabídne přehlídka vskutku vše klíčové z jeho tvorby i z dokumentárních filmů o jeho životě a díle. Hlavní bude uvedení všech Formanových celovečerních filmů od památného dvojdebutu Kdyby ty muziky nebyly a Konkurz až po Goyovy přízraky. Slavnostní zahájení pak obstará projekce patrně nejopomíjenějšího Formanova snímku, adaptace románu E. L. Doctorowa Ragtime z roku 1981, jež v českých kinech nebyla oficiálně uváděna.

Dramaturgie jednotlivých dní pak vždy skvěle míchá tři stěžejní linie, jež festival sleduje – Formanovu českou tvorbu (ať už filmovou či televizní), jeho americké (a později koprodukční) snímky a dokumenty, v nichž Forman často vystupuje.
Mezi ně patří především biografický dokument Miloš Forman: Co tě nezabije… a formanovský díl cyklu Zlatá šedesátá. Zástupcem Formanovy dokumentární tvorby bude jeho příspěvek k olympijskému snímku Viděno osmi. Nejpřitažlivějšími lákadly se však bezesporu stanou jeho nejslavnější celovečerní filmy, které patří do zlatého fondu světového filmu.

Projekce kolektivního experimentu

Výčet těch hlavních je fascinující: Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy a Amadeus, ale neztratí se ani české jako Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky a zejména Hoří, má panenko. Posledně zmíněný snímek bude navíc pouštěn z restaurované kopie, která se premiérově představila v Karlových Varech.

Lahůdkou pro zasvěcené bude projekce kolektivního experimentálního filmu I Miss Sonia Henie. Na něm Forman spolupracoval s dalšími slavnými tvůrci sedmdesátých let, mimo jiné s Tintem Brassem či Frederickem Wisemanem.