V Berlíně odstartoval 70. ročník filmového festivalu Berlinale

Přípravy filmového festivalu Berlinale právě vrcholí před slavnostním otevřením

Přípravy filmového festivalu Berlinale právě vrcholí před slavnostním otevřením Zdroj: Reuters

V německé metropoli odstartoval 70. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Do 1. března nabídne na 340 filmů z celého světa, včetně několika s českou účastí. O hlavní cenu - Zlatého medvěda - se utká 18 filmů, mimo jiné i německo-česko-íránský snímek Zlo neexistuje. Začátek jedné z nejdůležitějších světových přehlídek však poznamenal masakr z hesenského Hanau.

„Chtěla jsem tu říct něco o 70. Berlinale, ale události v Hanau nás hodně zasáhly,“ řekla při úvodním ceremoniálu nová šéfka festivalu Mariette Rissenbeeková, která přítomné vyzvala k minutě ticha za oběti patrně pravicově extremisticky motivovaných útoků. „Berlinale je o svobodě, toleranci, respektu, otevřenosti,“ zdůraznila.

„Naše myšlenky jsou dnes - den po otřesném a zřejmě rasisticky motivovaném násilném excesu - u zavražděných lidí a jejich rodin,“ poznamenala pověřenkyně německé vlády pro kulturu Monika Grüttersová. Přítomní nezvykle dlouhým potleskem ve stoje ocenili její slova o tom, že nikdy není možné spolupracovat s rasistickými silami.

Podobná slova volil i další řečník, berlínský starosta Michael Müller, který je konkrétně zaměřil vůči pravicově populistické až radikální Alternativě pro Německo (AfD). „AfD chce jinou zemi a já v jejich zemi nechci žít,“ prohlásil politik.

Filmem, který přehlídku odstartoval, je drama Můj rok se Salingerem kanadského režiséra Philippa Falardeaua se Sigourney Weaverovou v jedné z hlavních rolí. Od pátku se pak divákům začnou představovat i jednotlivé soutěžní filmy. O tom, které z nich uspějí, rozhodne porota vedená britským hercem Jeremym Ironsem.

Vedle něj se letos filmoví fanoušci mohou těšit i na Johnnyho Deppa, Salmu Hayekovou, Helen Mirrenovou, Javiera Bardema, Roberta Benigniho nebo Cate Blanchettovou.

Česko bude na Berlinale zastoupeno koprodukčním snímkem Služebníci slovenského režiséra Ivana Ostrochovského, taktéž koprodukčním filmem Frem slovenské režisérky Viery Čákanyové a v neposlední řadě i dramatem polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, v němž hlavní roli ztvárnil Ivan Trojan. V sekci Berlinale Classics bude také uveden poválečný film Alfréda Radoka Daleká cesta.

Jubilejní Berlinale vedou po 18 letech, kdy v jeho čele stál Němec Dieter Kosslick, Nizozemka Rissenbeeková a Ital Carlo Chatrian, což s sebou přineslo několik změn. Počet filmů, které přehlídka nabídne, se snížil přibližně o 60, změnily se některé festivalové sekce a posunul se termín Berlinale. To běžně končilo ve druhé třetině února, zatímco letos své brány uzavře až první březnový den.

Ceny lístků na festivalu se pohybují většinou od deseti do 16 eur (od 240 do 400 korun). Koupit se dají maximálně tři dny dopředu.