V Praze vystoupí Foo Fighters

Foo Fighters

Foo Fighters Zdroj: ctk

V pražské O2 areně vystoupí ve středu večer jedna z nejslavnějších rockových kapel současnosti, američtí Foo Fighters v čele s Davem Grohlem. Ten se poprvé proslavil jako bubeník kultovní a dávno zaniklé skupiny Nirvana formující hudební vkus 90. let. Úvod koncertu obstará Bob Mould, jeden z lídrů známé rockové skupiny působící v 80. letech Hüsker Dü.

Nirvana to do Česka za svou krátkou kariéru nestihla. Grohl se naopak v Praze s kapelou, vzniklou po smrti Kurta Cobaina a rozpadu Nirvany, objevil podle archivu agentury 10:15 Promotion poprvé v říjnu 1995 v hale Brumlovka, tedy jen rok po vzniku Foo Fighters.

Nyní přijíždí Foo Fighters podruhé, již jako hvězdy rockové scény. Svým loňským albem Wasting Light téměř zdvojnásobili počet amerických cen Grammy, neboť k dosavadním šesti jich za nové album přidali rovnou pět včetně nejlepší rockové desky. Albu, sedmému v historii kapely, bude proto podle informací z předchozích koncertu věnována nemalá, zhruba třetinová část koncertu. Chybět by tak neměly hity z Wasting Light jako Arlandria, Walk či These Days.

„Vstupenky na pražský koncert jsou stále k dispozici v předprodejní síti Sazka Ticket a budou i na pokladnách v den koncertu,“ řekl agentuře ČTK Petr Novák z pořádající firmy Live Nation. Nejlevnější lístky na 4. podlaží stojí 1190 korun, ke stání 1290 korun a 1490 korun u pódia, první patro k sezení přijde na 1790 a 1590 korun.

Ze starší produkce se mohou návštěvníci podle všeho těšit na This Is A Call z debutové desky, Everlong z druhé desky The Colour and the Shape z roku 1997, kterou prorazili do povědomí a stala se jejich nejprodávanější, či The Pretender z předchozí desky Echoes, Silence, Patience & Grace z roku 2007.

Na Wasting Light se Foo Fighters vrátili ke svým hudebním kořenům v podobě syrového přímočarého hardrocku. K tomu jim bezpochyby dopomohl i fakt, že celé album bylo natočeno v garáži Grohlova domu v Kalifornii na dnes už téměř nepoužívaný analogový magnetofonový pásek. Teprve záznam z pásku byl digitálně zpracován.

Dave Grohl usedl do studia ještě v roce 1994, tedy v roce Cobainovy dobrovolné smrti. Téměř sám tehdy nahrál debut Foo Fighters a z dnešního pohledu udělal to nejlepší, co mohl. Bubeník Nirvany šel svou cestou, usnadněnou tím, že pro samotnou Nirvanu toho jako autor moc nenapsal. Navíc si na krk navlékl kytaru a postavil se před mikrofon. Těžko jej tak někdo mohl napadat z nějakého parazitování na kapele, v níž koneckonců nepůsobil od jejích začátků.

Reminiscencí na dávnou slávu Nirvany se ale na zatím posledním albu pár nabízí. Vyšlo jen několik dnů po 17. výročí Cobainova úmrtí a producentem se stal tehdejší producent průlomového alba Nirvany Nevermind Butch Vig. V jedné z mála jemnějších skladeb I Should Have Known loňského alba, k jejímuž napsání přiměl Grohla mimo jiné i smutný Cobainův úděl, se pak jako host objevil baskytarista Nirvany Krist Novoselic.